Omlet cesarski

kontakt_1
Omlet cesarski

1

3.3 / 3

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. sok pomarańczowy tymbark

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

0.33 szkl. mleko

1 opak. cukier waniliowy

4 łyżka masło

1 szcz. cukier puder

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.

2

W osobnej misce mieszamy na gładką masę żółtka, mąkę, mleko i cukier wanilinowy.

3

Do tej masy delikatnie dodajemy ubite białka - koniecznie łyżką lub szpatułką - tak, aby nie zniszczyć struktury piany.

4

Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta na omlet. Smażymy, aż jedna strona omletu się zezłoci. Obracamy omlet na drugą stronę i zaczynamy rozdzielać go na mniejsze kawałeczki np.widelcem. Obsmażamy krótko powstałe „mini omleciki”, aż się zezłoci równomiernie.

5

Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami śliwkowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły