Omlet cesarski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Omlet cesarski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976745178.jpeg&w=3840&q=75)
1
3.3 / 3
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
0.33 szkl. mleko
1 opak. cukier waniliowy
4 łyżka masło
1 szczyp. cukier puder
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszamy na gładką masę żółtka, mąkę, mleko i cukier wanilinowy.
Do tej masy delikatnie dodajemy ubite białka - koniecznie łyżką lub szpatułką - tak, aby nie zniszczyć struktury piany.
Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta na omlet. Smażymy, aż jedna strona omletu się zezłoci. Obracamy omlet na drugą stronę i zaczynamy rozdzielać go na mniejsze kawałeczki np.widelcem. Obsmażamy krótko powstałe „mini omleciki”, aż się zezłoci równomiernie.
Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami śliwkowymi.