Omlet cesarki z dżemem malinowym

maspexdigital
Omlet cesarki z dżemem malinowym

1

4.5 / 2

Delikatny i puszysty omlet – mini porcje z pysznym dżemem malinowym. Prawdziwie cesarskie śniadanie!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka cukier drobny

1 łyżka śmietana 36%

1 szcz. sól

1 łyżka masło

1 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Rozdzielić żółtka wszystkich jaj od białek.

2

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę, przesianą mąkę i wymieszać.

3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z ciastem.

4

Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy spód się zetnie, omlet obrócić, a następnie „porozrywać” na kawałki i pozostawić chwilę na patelni do całkowitego usmażenia ciasta.

5

Omlet można podać posypany cukrem pudrem oraz z dżemem malinowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły