Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami i miodo kółkami

lubella
Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami i miodo kółkami

1

5 / 2

Co na śniadanie: omlet czy płatki? A może omlet z płatkami i prażonymi jabłkami? Jesienne smaki na powitanie dnia :)

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. lubella mlekołaki miodo kółka

2 łyżka mąka pszenna

1 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 łyżka masło klarowane

2 szt. jabłka

1 łyżka miód

1 łyżeczka sok z cytryny

2 łyżka lubella mlekołaki miodo kółka

1 opak. jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek.

2

Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, a kiedy wierzch będzie już lekko ścięty, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 1 minutę.

3

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem i jogurtem. Posypać płatkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły