Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami i miodo kółkami
lubella
Co na śniadanie: omlet czy płatki? A może omlet z płatkami i prażonymi jabłkami? Jesienne smaki na powitanie dnia :)
1
5 / 2
Co na śniadanie: omlet czy płatki? A może omlet z płatkami i prażonymi jabłkami? Jesienne smaki na powitanie dnia :)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. lubella mlekołaki miodo kółka
2 łyżka mąka pszenna
1 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżka masło klarowane
2 szt. jabłka
1 łyżka miód
1 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżka lubella mlekołaki miodo kółka
1 opak. jogurt naturalny
Przygotowanie
Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek.
Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, a kiedy wierzch będzie już lekko ścięty, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 1 minutę.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem i jogurtem. Posypać płatkami.