Omlet biszkoptowy

Łowicz

Omlet biszkoptowy to lekki, puszysty i delikatny omlet na słodko, który smakuje niczym deser. Przygotowany z ubitych jajek, odrobiny cukru i mąki, pieczony na patelni, przypomina biszkoptowy placek. Podawany z dżemem owocowym sprawdzi się idealnie na leniwe śniadanie, brunch lub podwieczorek. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
946
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 31
Omlet biszkoptowy to lekki, puszysty i delikatny omlet na słodko, który smakuje niczym deser. Przygotowany z ubitych jajek, odrobiny cukru i mąki, pieczony na patelni, przypomina biszkoptowy placek. Podawany z dżemem owocowym sprawdzi się idealnie na leniwe śniadanie, brunch lub podwieczorek. Życzymy smacznego!
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. jaja l
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. cukier puder
3 łyżka olej do smarowania
1 szt. bita śmietana
1 szt. dżem łowicz czarna porzeczka
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie zmniejszając obroty, stopniowo dodajemy rozmieszane żółtka.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy cukier puder i mąkę.
Miksujemy na najmniejszych obrotach jeszcze tylko przez 10 sekund.
Rozgrzewamy patelnię (średnicy 18 - 20 cm), podlewamy odrobinę oleju i wylewamy omlet na patelnię.
Smażymy 3-4 minuty bez przykrycia.
Przekładamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty.
Podajemy z bitą śmietaną i Czarną Porzeczką 100% z owoców Łowicz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
946
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.