Olivkowe oczęta
kontakt_6
Olivkowe oczęta to danie,w którym wykorzystujemy składniki pizzy do udekorowania według naszych upodobań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
549
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Olivkowe oczęta to danie,w którym wykorzystujemy składniki pizzy do udekorowania według naszych upodobań.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
0.50 łyżka cukier
0.25 l mleko
100 g drożdże
2 łyżka olej
1 szczyp. zioła włoskie
1 szczyp. czosnek granulowany
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szczyp. vegeta
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 kostka mozarella
1 puszka czarne oliwki
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z solą i przyprawami, wsypać do miski zrobić dołek. 1/4 drożdży wrzucić do letniego mleka i wymieszać z cukrem, wlać do miski, połączyć z mąką. Jeżeli mąka jest sucha dodać trochę wody. Wszystko wyrabiać mikserem skrzydełkami do ciasta drożdżowego.
Jednolite ciasto podzielić na dwa pączusie i zostawić do wyrośnięcia.
Pomidory w puszcze krojone Łowicz przełożyć do miski i dodać z vegetę , pieprz, sól, czosnek. To wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
W między czasie przygotować dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na blaszce.
Ciasto posmarować sosem i wykładać swoje ulubione składniki: ser, oliwki i pomidora pokrojonego w plastry.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 15-18 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
549
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.