Olivkowe oczęta
kontakt_6
Olivkowe oczęta to danie,w którym wykorzystujemy składniki pizzy do udekorowania według naszych upodobań.
0
0 / 0
Olivkowe oczęta to danie,w którym wykorzystujemy składniki pizzy do udekorowania według naszych upodobań.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
0.50 łyżka cukier
0.25 l mleko
100 g drożdże
2 łyżka olej
1 szcz. zioła włoskie
1 szcz. czosnek granulowany
1 pusz. pomidory krojone łowicz
1 szcz. vegeta
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 kost. mozarella
1 pusz. czarne oliwki
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z solą i przyprawami, wsypać do miski zrobić dołek. 1/4 drożdży wrzucić do letniego mleka i wymieszać z cukrem, wlać do miski, połączyć z mąką. Jeżeli mąka jest sucha dodać trochę wody. Wszystko wyrabiać mikserem skrzydełkami do ciasta drożdżowego.
Jednolite ciasto podzielić na dwa pączusie i zostawić do wyrośnięcia.
Pomidory w puszcze krojone Łowicz przełożyć do miski i dodać z vegetę , pieprz, sól, czosnek. To wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
W między czasie przygotować dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na blaszce.
Ciasto posmarować sosem i wykładać swoje ulubione składniki: ser, oliwki i pomidora pokrojonego w plastry.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 15-18 minut.