Okonomiyaki — japoński placek
EkspertOdKuchni
Okonomiyaki to tradycyjne japońskie danie, które formą przypomina naleśniki lub placki. Składa się z mąki, jajek, kapusty i różnych aromatycznych dodatków. To świetny wybór na obiad, kolację lub przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Co ciekawe, nazwa okonomiyaki w tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”, więc bez problemu możesz modyfikować przepis, dodając do niego swoje ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Okonomiyaki to tradycyjne japońskie danie, które formą przypomina naleśniki lub placki. Składa się z mąki, jajek, kapusty i różnych aromatycznych dodatków. To świetny wybór na obiad, kolację lub przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Co ciekawe, nazwa okonomiyaki w tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”, więc bez problemu możesz modyfikować przepis, dodając do niego swoje ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
90 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
6 plaster boczek
0.50 szt. główka kapusty
2 pęcz. szczypiorek
2 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka sos worcestershire lub barbecue
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka miód
1 łyżka majonez
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, bulion, jajka, pieprz, sól i proszek do pieczenia, aby uzyskać jednolitą masę.
Dodaj posiekaną kapustę pekińską, boczek i szczypiorek. Delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej łyżkę oleju w dużej patelni na średnim ogniu.
Na patelnię wlej połowę przygotowanej masy i uformuj placuszek o średnicy około 15 cm. Na wierzchu ułóż parę plastrów boczku.
Smaż okonomiyaki przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące. Możesz delikatnie docisnąć je łopatką, aby lepiej się usmażyły.
Przesuń usmażone okonomiyaki na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby się nie wystudziły.
Powtórz proces smażenia z pozostałą masą.
Przygotuj sos. Wymieszaj ketchup z sosem sojowym, miodem i sosem worcestershire lub barbecue.
Na wierzchu każdego okonomiyaki nanieś majonez i przygotowany wcześniej sos. Gotowe placki udekoruj szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.