Okonomiyaki — japoński placek
EkspertOdKuchni
Okonomiyaki to tradycyjne japońskie danie, które formą przypomina naleśniki lub placki. Składa się z mąki, jajek, kapusty i różnych aromatycznych dodatków. To świetny wybór na obiad, kolację lub przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Co ciekawe, nazwa okonomiyaki w tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”, więc bez problemu możesz modyfikować przepis, dodając do niego swoje ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Okonomiyaki to tradycyjne japońskie danie, które formą przypomina naleśniki lub placki. Składa się z mąki, jajek, kapusty i różnych aromatycznych dodatków. To świetny wybór na obiad, kolację lub przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Co ciekawe, nazwa okonomiyaki w tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”, więc bez problemu możesz modyfikować przepis, dodając do niego swoje ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
90 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
6 plaster boczek
0.50 szt. główka kapusty
2 pęcz. szczypiorek
2 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka sos worcestershire lub barbecue
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka miód
1 łyżka majonez
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, bulion, jajka, pieprz, sól i proszek do pieczenia, aby uzyskać jednolitą masę.
Dodaj posiekaną kapustę pekińską, boczek i szczypiorek. Delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej łyżkę oleju w dużej patelni na średnim ogniu.
Na patelnię wlej połowę przygotowanej masy i uformuj placuszek o średnicy około 15 cm. Na wierzchu ułóż parę plastrów boczku.
Smaż okonomiyaki przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące. Możesz delikatnie docisnąć je łopatką, aby lepiej się usmażyły.
Przesuń usmażone okonomiyaki na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby się nie wystudziły.
Powtórz proces smażenia z pozostałą masą.
Przygotuj sos. Wymieszaj ketchup z sosem sojowym, miodem i sosem worcestershire lub barbecue.
Na wierzchu każdego okonomiyaki nanieś majonez i przygotowany wcześniej sos. Gotowe placki udekoruj szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.