Ogórkowa z nutą koperku

lubella
Ogórkowa z nutą koperku

0

3.4 / 9

Znana i lubiana, klasyczna polska zupa - ogórkowa z nutą koperku. Przepis ten to idealny wybór dla tradycjonalistów, którzy posiadają specjalne miejsce w sercu dla polskiej kuchni. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące składniki: skrzydełka z kurczaka, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, woda, śmietana 18%, koperek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

20 dek. makaron lubella jajeczna krajanka

200 g skrzydełka z kurczaka

5 szt. ogórki kiszone krakus

2 szt. marchew

2 szt. pietruszka

3 l woda

50 śmietana 18%

0.50 pęcz. koperek

2 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W międzyczasie… Do garnka włóż skrzydełka z kurczaka i zalej 3 litrami wody. Doprowadź wodę do wrzenia.

3

To już prawie meta! W tym czasie umyj i obierz marchew i pietruszkę. Zetrzyj je razem z ogórkami kiszonymi na grubych oczkach tarki. Dodaj je do garnka wraz z przyprawami. Gotuj przez 20 minut. Wyciągnij z zupy mięso. Następnie dodaj śmietanę do zupy, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj posiekanym koperkiem. Poszło Ci świetnie! Brawo! Mała podpowiedź: W sezonie na ogórki małosolne, możesz zastąpić nimi ogórki kiszone.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły