Ogórki w zalewie żółtej
m7
0
0 / 0
0
Smaczne i w dodatku ciekawie zabarwione.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
40 ocet
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka sól
6 szt ogórek
5 szt ziele angielskie
5 szt kolendra
5 szt gorczyca
1 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Ogórki gruntowe obrać ze skórki i pokroić w duże plastry, nasolić i odczekać 5-10 minut. Wodę, którą puszczą zlać do garnka, wsypać cukier, zioła, kurkumę i zagotować. Jeśli wody jest za mało na zalewę to do litrowego słoika dolać wody. Upchać plastry ogórka w słoik. Wystudzoną zalewę wymieszać z octem i zalać ogórki. Zakręcić słoik i pasteryzować (25 minut od chwili zagotowania).