Ogórki w zalewie żółtej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki w zalewie żółtej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7133-1702057987152.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne i w dodatku ciekawie zabarwione.
0
0 / 0
Smaczne i w dodatku ciekawie zabarwione.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
40 ocet
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. sól
6 szt. ogórek
5 szt. ziele angielskie
5 szt. kolendra
5 szt. gorczyca
1 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Ogórki gruntowe obrać ze skórki i pokroić w duże plastry, nasolić i odczekać 5-10 minut. Wodę, którą puszczą zlać do garnka, wsypać cukier, zioła, kurkumę i zagotować. Jeśli wody jest za mało na zalewę to do litrowego słoika dolać wody. Upchać plastry ogórka w słoik. Wystudzoną zalewę wymieszać z octem i zalać ogórki. Zakręcić słoik i pasteryzować (25 minut od chwili zagotowania).