Ogórki w occie
m7
Domowe, smaczne korniszony.
0
2 / 3
Domowe, smaczne korniszony.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg ogórek
2.50 łyżeczka gorczyca
1 szkl. ocet
10 szt. ząbek czosnku
5 szt. koper ogrodowy
5 szt. korzeń chrzanu
5 szt. liść laurowy
10 szt. ziele angielskie
50 szt. pieprz ziarnisty
5 łyżka cukier
2 łyżka sól
Przygotowanie
1
Ogórki umyć, ściśle ułożyć w słoikach. Dodać chrzan pokrojony w słupki, obrany czosnek (2 ząbki), marchewkę pokrojoną w paski, liść laurowy, ziele angielskie (2 sztuki), gorczycę (pół łyżeczki), ziarna pieprzu (10 sztuk) i gałązkę kopru.
2
Z wody, octu, soli i cukru zagotować marynatę i zalać nią ogórki, tak aby były całe przykryte.
3
Słoiki zakręcić i pasteryzować 25 minut.