Ogórki małosolne na zimę

malg
Ogórki małosolne na zimę

0

0 / 0

Koniec lata to czas ogórków małosolnych. U nas robi się je na okragło, bo znikają w ciągu chwili.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.75 l woda

5 szt. ząbek czosnku

1 szt. korzeń chrzanu

5 szt. koper ogrodowy

1.50 łyżka sól

1 kg ogórki gruntowe

Przygotowanie


1

Wodę zagotować z solą i ostudzić.

2

Dno słoika wyłożyć gałązkami kopru, dodać obrany i ewentualnie przekrojony czosnek, obrany i pocięty na paski korzeń chrzanu, a następnie ogórki (wymyte, z odciętymi końcami).

3

W połowie słoika ponownie włożyć gałązki kopru, czosnek i chrzan i drugą część ogórków.

4

Całość zalać ostudzoną zalewą (woda z solą), docisnąć talerzykiem i postawić w ciemne miejsce.

5

Po dwóch dniach ogórki są gotowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły