Ogórki małosolne na zimę
malg
Koniec lata to czas ogórków małosolnych. U nas robi się je na okragło, bo znikają w ciągu chwili.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
29
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Koniec lata to czas ogórków małosolnych. U nas robi się je na okragło, bo znikają w ciągu chwili.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.75 l woda
5 szt. ząbek czosnku
1 szt. korzeń chrzanu
5 szt. koper ogrodowy
1.50 łyżka sól
1 kg ogórki gruntowe
Przygotowanie
Wodę zagotować z solą i ostudzić.
Dno słoika wyłożyć gałązkami kopru, dodać obrany i ewentualnie przekrojony czosnek, obrany i pocięty na paski korzeń chrzanu, a następnie ogórki (wymyte, z odciętymi końcami).
W połowie słoika ponownie włożyć gałązki kopru, czosnek i chrzan i drugą część ogórków.
Całość zalać ostudzoną zalewą (woda z solą), docisnąć talerzykiem i postawić w ciemne miejsce.
Po dwóch dniach ogórki są gotowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
29
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.