Ogórki małosolne na sucho

EkspertOdKuchni
Ogórki małosolne na sucho

0

0 / 0

Ogórki małosolne na sucho to ekspresowa alternatywa dla klasycznych kiszonych ogórków, idealna dla tych, którzy chcą cieszyć się ich smakiem już po 1–2 dniach. Bez wody i bez gotowania – wystarczą świeże ogórki gruntowe, czosnek, koperek, przyprawy i szczelnie zamknięty woreczek lub słoik. To idealna przekąska, dodatek do kanapek, obiadu lub grillowego menu.

9

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg ogórki gruntowe

1 szt. korzeń chrzanu 10 cm

2 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. koper

1 łyżka gorczyca

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka sól

1 szt. duży worek strunowy

Przygotowanie


1

Ogórki umyć i odciąć końce.

2

Czosnek i chrzan pokroić w plasterki.

3

Ogórki umieścić w worku strunowym, dodać przyprawy i koperek.

4

Zamknąć worek i dokładnie wymieszać ogórki tak, aby sól i przyprawy je pokryły.

5

Wypchnąć powietrze z woreczka strunowego.

6

Wstawić do lodówki na 4 godziny, a następnie trzymać ogórki przez 20 godzin w temperaturze pokojowej.

7

Gotowe ogórki przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły