Ogórki małosolne na sucho

EkspertOdKuchni

Ogórki małosolne na sucho to ekspresowa alternatywa dla klasycznych kiszonych ogórków, idealna dla tych, którzy chcą cieszyć się ich smakiem już po 1–2 dniach. Bez wody i bez gotowania – wystarczą świeże ogórki gruntowe, czosnek, koperek, przyprawy i szczelnie zamknięty woreczek lub słoik. To idealna przekąska, dodatek do kanapek, obiadu lub grillowego menu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ogórki małosolne na sucho to ekspresowa alternatywa dla klasycznych kiszonych ogórków, idealna dla tych, którzy chcą cieszyć się ich smakiem już po 1–2 dniach. Bez wody i bez gotowania – wystarczą świeże ogórki gruntowe, czosnek, koperek, przyprawy i szczelnie zamknięty woreczek lub słoik. To idealna przekąska, dodatek do kanapek, obiadu lub grillowego menu.
9
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg ogórki gruntowe
1 szt. korzeń chrzanu 10 cm
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koper
1 łyżka gorczyca
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka sól
1 szt. duży worek strunowy
Przygotowanie
Ogórki umyć i odciąć końce.
Czosnek i chrzan pokroić w plasterki.
Ogórki umieścić w worku strunowym, dodać przyprawy i koperek.
Zamknąć worek i dokładnie wymieszać ogórki tak, aby sól i przyprawy je pokryły.
Wypchnąć powietrze z woreczka strunowego.
Wstawić do lodówki na 4 godziny, a następnie trzymać ogórki przez 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Gotowe ogórki przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.