Ogórki małosolne
m7
0
0 / 0
Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
2 kg ogórek
2 l woda
1 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
5 szt. koper ogrodowy
1 szt. korzeń chrzanu
1 łyżka sól
Przygotowanie
1
Na dno słoja wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
2
Ogórki dokładnie umyć i układać w słoju (lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzanu i ząbkami czosnku.
3
Sól rozpuścić we wrzątku i zalewać nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.
4
Słój zakręcić pokrywką lub przykryć np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.
5
Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.