Ogórki małosolne

m7

Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
234
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 kg ogórek
2 l woda
1 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
5 szt. koper ogrodowy
1 szt. korzeń chrzanu
1 łyżka sól
Przygotowanie
Na dno słoja wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
Ogórki dokładnie umyć i układać w słoju (lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzanu i ząbkami czosnku.
Sól rozpuścić we wrzątku i zalewać nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.
Słój zakręcić pokrywką lub przykryć np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.
Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.