0

Składniki

2 Kilogramy
ogórek
2 Litry
woda
1 Sztuka
czosnek
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
koper ogrodowy
1 Sztuka
Korzeń chrzanu
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku.
  3. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.
  4. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.
  5. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

Opis

Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.

Podobne przepisy

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Ogórki kiszone w kamionce

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Ogórki kiszone w kamionce

Maślaki w occie

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Maślaki w occie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!