Ogórki małosolne

m7
Ogórki małosolne

0

0 / 0

Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 kg ogórek

2 l woda

1 szt. czosnek

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

5 szt. koper ogrodowy

1 szt. korzeń chrzanu

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Na dno słoja wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.

2

Ogórki dokładnie umyć i układać w słoju (lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzanu i ząbkami czosnku.

3

Sól rozpuścić we wrzątku i zalewać nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.

4

Słój zakręcić pokrywką lub przykryć np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.

5

Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły