Example thumb
0

Składniki

2 Kilogramy
ogórek
2 Litry
woda
1 Sztuka
czosnek
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
koper ogrodowy
1 Sztuka
Korzeń chrzanu
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku.
  3. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.
  4. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.
  5. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

Opis

Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!