0

Składniki

2 Kilogramy
ogórek
2 Litry
woda
1 Sztuka
czosnek
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
koper ogrodowy
1 Sztuka
Korzeń chrzanu
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku.
  3. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu.
  4. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim.
  5. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

Opis

Na kanapki, do sałatek, po prostu do jedzenia. Ogórki małosolne są dobrą alternatywą dla świeżych i kwaszonych ogórków.

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min

Kutia

Średni Ponad 3 godz

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz

Sałatka makaronowa z twarogiem

Łatwy Do 1 godz

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 15 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!