Ogórki kwaszone

m7
Ogórki kwaszone

0

0 / 0

Na zimę przygotowuję ich całe zapasy.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

5 kg ogórek

4 l woda

5 szt. koper ogrodowy

5 szt. pieprz ziarnisty

2 szt. ziele angielskie

5 szt. liść laurowy

5 szt. ząbek czosnku

10 szt. liście dębu

6 łyżka sól

Przygotowanie


1

Ogórki dokładnie umyć, następnie włożyć je ciasno do słoików, dodać koper, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, po 1/2 ząbka czosnku i liście dębu, po 1- 2 sztuki na słoik.

2

Wodę wymieszać z solą i zalać nią ogórki w słoikach (woda ma być zimna, nie chlorowana, sól kamienna, inaczej ogórki mogą "kipieć"), szczelnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły