Ogórki kwaszone
m7
Aby ogórki szybciej się ukisiły, trzeba zalać je gorącą wodą.
0
0 / 0
Aby ogórki szybciej się ukisiły, trzeba zalać je gorącą wodą.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
25 porcji
Składniki
5 kg ogórek
3.50 l woda
5 szt. koper ogrodowy
2 szt. chrzan krakus
15 szt. liście dębu
1.50 szt. czosnek
1 szt. gorczyca
18 dek. sól
Przygotowanie
1
Ogórki umyć, osączyć, układać w słojach, kładąc na dno, w połowie i na powierzchni ogórków przyprawy. Zalać ogórki zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli (biorąc na 1 l wody 5 dag soli), tak by ogórki były całkowicie zakryte. Słoiki zakręcić i odstawić.