Ogórki kwaszone

m7
Ogórki kwaszone

0

0 / 0

Aby ogórki szybciej się ukisiły, trzeba zalać je gorącą wodą.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

5 kg ogórek

3.50 l woda

5 szt. koper ogrodowy

2 szt. chrzan krakus

15 szt. liście dębu

1.50 szt. czosnek

1 szt. gorczyca

18 dek. sól

Przygotowanie


1

Ogórki umyć, osączyć, układać w słojach, kładąc na dno, w połowie i na powierzchni ogórków przyprawy. Zalać ogórki zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli (biorąc na 1 l wody 5 dag soli), tak by ogórki były całkowicie zakryte. Słoiki zakręcić i odstawić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły