Ogórki korniszony 2010
m7
Ogórki, które przygotowuję każdego roku, na kanapki i do sałatek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ogórki, które przygotowuję każdego roku, na kanapki i do sałatek.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 kg ogórek
1.50 l ocet
1 szt. koper ogrodowy
5 szt. marchew
3 szt. korzeń chrzanu
30 szt. ziele angielskie
30 szt. pieprz ziarnisty
15 szt. liść laurowy
8 łyżka gorczyca
20 dag. sól
Przygotowanie
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 18- 20 słoików o pojemności 900 ml. Ogórki dokładnie umyć i układać pionowo w słoikach.
Do każdego ze słoików włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek chrzanu i marchewki, następnie gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy.
Ocet przelać do garnka wraz z wodą, dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i przestudzić.
Zalać nią słoiki, szczelnie zakręcić. Ogórki w słoikach pasteryzować przez kilka minut we wrzątku (nie można zanurzyć pokrywek, najlepiej, jeśli woda będzie sięgała 3/4 wysokości słoika).
Po wyjęciu z wody słoiki odwracać do góry dnem, przestudzone odwracać i odstawiać w ciemne, chłodne miejsce.
Należy uważać, żeby słoiki z ogórkami nie były zbyt długo we wrzątku, żeby ogórki nie stały się zbyt miękkie!