Ogórki korniszony 2010

m7
Ogórki korniszony 2010

1

0 / 0

Ogórki, które przygotowuję każdego roku, na kanapki i do sałatek.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

10 kg ogórek

1.50 l ocet

1 szt. koper ogrodowy

5 szt. marchew

3 szt. korzeń chrzanu

30 szt. ziele angielskie

30 szt. pieprz ziarnisty

15 szt. liść laurowy

8 łyżka gorczyca

20 dek. sól

Przygotowanie


1

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 18- 20 słoików o pojemności 900 ml. Ogórki dokładnie umyć i układać pionowo w słoikach.

2

Do każdego ze słoików włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek chrzanu i marchewki, następnie gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy.

3

Ocet przelać do garnka wraz z wodą, dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i przestudzić.

4

Zalać nią słoiki, szczelnie zakręcić. Ogórki w słoikach pasteryzować przez kilka minut we wrzątku (nie można zanurzyć pokrywek, najlepiej, jeśli woda będzie sięgała 3/4 wysokości słoika).

5

Po wyjęciu z wody słoiki odwracać do góry dnem, przestudzone odwracać i odstawiać w ciemne, chłodne miejsce.

6

Należy uważać, żeby słoiki z ogórkami nie były zbyt długo we wrzątku, żeby ogórki nie stały się zbyt miękkie!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły