Ogórki korniszony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki korniszony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738675.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre do obiadu.
0
0 / 0
Bardzo dobre do obiadu.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
8 kg ogórek
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
5 l woda
100 g ziele angielskie
100 g koper ogrodowy
2.50 szkl. ocet
10 szt. liść laurowy
10 dag. chrzan krakus
Przygotowanie
1
Ogórki gruntowe dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę. Następnie wodę, cukier, sól oraz ocet razem zagotować.
2
Następnie ogórki włożyć do słoików, dodać chrzan, koper, ziele angielskie oraz listek laurowy.
3
Ogórki zalać zalewą i pasteryzować.