Ogórki konserwowe

m7

Ogórki konserwowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
115
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ogórki konserwowe.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ogórek
3 łyżecz. sól
1 łyżecz. kminek
1 łyżecz. gorczyca
0.50 szkl. ocet winny
6 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Ogórki umyć, pionowo układać w czystych słoikach i przekładać czosnkiem przysypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem i liściem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić. Zalać ogórki, słoik przykryć folią i odstawić na 3 dni.
Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoik zamknąć pokrywką i pasteryzować 20 minut w temp. około 90 stopni.