Ogórki konserwowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki konserwowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028479.jpeg&w=3840&q=75)
Ogórki konserwowe.
0
0 / 0
Ogórki konserwowe.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ogórek
3 łyżecz. sól
1 łyżecz. kminek
1 łyżecz. gorczyca
0.50 szkl. ocet winny
6 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
1 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Ogórki umyć, pionowo układać w czystych słoikach i przekładać czosnkiem przysypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem i liściem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić. Zalać ogórki, słoik przykryć folią i odstawić na 3 dni.
2
Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoik zamknąć pokrywką i pasteryzować 20 minut w temp. około 90 stopni.