Ogórki konserwowe

m7
Ogórki konserwowe

0

0 / 0

Ogórki konserwowe.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ogórek

3 łyżeczka sól

1 łyżeczka kminek

1 łyżeczka gorczyca

0.50 szkl. ocet winny

6 szt. czosnek

2 szt. liść laurowy

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Ogórki umyć, pionowo układać w czystych słoikach i przekładać czosnkiem przysypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem i liściem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić. Zalać ogórki, słoik przykryć folią i odstawić na 3 dni.

2

Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoik zamknąć pokrywką i pasteryzować 20 minut w temp. około 90 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły