Ogórki konserwowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki konserwowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974566993.jpeg&w=3840&q=75)
Ogórki na zimę.
0
4 / 1
Ogórki na zimę.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg ogórek
2 łyżecz. pieprz ziarnisty
4 l woda
1.50 szkl. ocet
5 szt. marchew
10 szt. ząbek czosnku
5 szt. liść laurowy
4 łyżka sól
3 łyżka cukier
0.50 szt. gorczyca
Przygotowanie
1
Ogórki umyć i ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
2
Z pozostałych składników zagotować zalewę.
3
Doprawić solą i cukrem do smaku.
4
Zalewę przestudzić.
5
Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.
6
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.