Ogórki konserwowe
m7
0
4 / 1
0
Ogórki na zimę.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg ogórek
2 łyżeczka pieprz ziarnisty
4 l woda
1.50 szkl. ocet
5 szt marchew
10 szt ząbek czosnku
5 szt liść laurowy
4 łyżka sól
3 łyżka cukier
0.50 szt gorczyca
Przygotowanie
1
Ogórki umyć i ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
2
Z pozostałych składników zagotować zalewę.
3
Doprawić solą i cukrem do smaku.
4
Zalewę przestudzić.
5
Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.
6
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.