Ogórki konserwowe

m7
Ogórki konserwowe

Średnia 4 / 1

Oceń!

Ogórki na zimę.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 kg ogórek

2 łyżecz. pieprz ziarnisty

4 l woda

1.50 szkl. ocet

5 szt. marchew

10 szt. ząbek czosnku

5 szt. liść laurowy

4 łyżka sól

3 łyżka cukier

0.50 szt. gorczyca

Przygotowanie


Ogórki umyć i ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.

Z pozostałych składników zagotować zalewę.

Doprawić solą i cukrem do smaku.

Zalewę przestudzić.

Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

118

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły