Ogórki konserwowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki konserwowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974663.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis idealny na sezon ogórkowy.
0
0 / 0
Przepis idealny na sezon ogórkowy.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ogórek
1 łyżecz. sól
1 szkl. cukier
1 szkl. ocet
4 szkl. woda
3 szt. ziele angielskie
4 szt. chrzan krakus
4 szt. koper ogrodowy
2 szt. marchew
2 szt. liść laurowy
1 łyżka gorczyca
Przygotowanie
1
Do słoika włożyć baldachim kopru, pół liścia chrzanu, kilka talarków świeżej marchwi, pół łyżeczki ziaren gorczycy i ściśle upchać ogórki. Połączyć ocet, cukier, sól, dodać ziele angielskie i liść laurowy i całość zagotować. Tak przyrządzoną zalewę wlać do ogórków. Zakręcić, pasteryzować 20 min i odstawić w ciepłe miejsce. Tak przyrządzone ogórki mają lekko słodkawy smak.