Ogórki konserwowe

m7

Przepis idealny na sezon ogórkowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis idealny na sezon ogórkowy.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ogórek
1 łyżecz. sól
1 szkl. cukier
1 szkl. ocet
4 szkl. woda
3 szt. ziele angielskie
4 szt. chrzan krakus
4 szt. koper ogrodowy
2 szt. marchew
2 szt. liść laurowy
1 łyżka gorczyca
Przygotowanie
Do słoika włożyć baldachim kopru, pół liścia chrzanu, kilka talarków świeżej marchwi, pół łyżeczki ziaren gorczycy i ściśle upchać ogórki. Połączyć ocet, cukier, sól, dodać ziele angielskie i liść laurowy i całość zagotować. Tak przyrządzoną zalewę wlać do ogórków. Zakręcić, pasteryzować 20 min i odstawić w ciepłe miejsce. Tak przyrządzone ogórki mają lekko słodkawy smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.