Ogórki kiszone z musztardą francuską i miodem
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Ogórki kiszone z musztardą francuską i miodem to idealny dodatek do kanapek, sałatek, burgerów czy mięsnych dań. Doskonale komponują się również z serami o wyrazistym smaku, kiełbaskami lub z pieczonym mięsem. Dodatek miodu i musztardy francuskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, która zasmakuje wszystkim miłośnikom domowych przetworów. Życzymy smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g ogórki gruntowe
50 g koper
3 łyżeczka musztarda francuska
2 łyżeczka miód
600 woda
5 szt. ziarna ziela angielskiego
4 szt. liść laurowy
2 łyżeczka sól
Przygotowanie
Wodę gotujemy w rondlu z solą do momentu, aż sól się rozpuści, a następnie dodajemy miód.
Gdy woda odrobinę ostygnie, dodajemy musztardę francuską.
Ogórki myjemy, odkrawamy końcówki, a następnie przekrawamy ogórki wzdłuż na cztery części.
Do wyparzonego słoika wkładamy ogórki, koper, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewę wlewamy do słoika z ogórkami i zakręcamy słoik. Odstawiamy w zacienione miejsce.
Ogórki kiszone z musztardą francuską i miodem będą gotowe do spożycia minimum po 3-4 dniach.