Ogórki kiszone
m7
Ogórki kiszone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ogórki kiszone.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
8 kg ogórek
1 łyżecz. sól
7 l woda
15 szt. wiśnie
9 szt. chrzan krakus
15 szt. koper ogrodowy
Przygotowanie
1
Ogórki umyć i układać w słoikach. Włożyć do każdego słoiczka czosnku, dwa plastry chrzanu, kilka małych kawałków łodyg suchego kopru, na to dodać po jednym listku na słoik wiśni, porzeczki.
2
Zalać słoiki wodą z rozpuszczoną solą i zakręcić. Zostawić je tak w ciepłym miejscu aż ogórki zmienią kolor - to znaczy, że się ukisiły.