Ogórki kiszone
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ogórki kiszone](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973590686.jpeg&w=3840&q=75)
Kiszone ogórki na zimę.
0
0 / 0
Kiszone ogórki na zimę.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
5 kg ogórek
5 l woda
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. koper ogrodowy
1 szt. chrzan krakus
2 szt. liście czarnej porzeczki
2 łyżka sól
Przygotowanie
1
Ogórki umyć i zalać wodą.
2
Przygotować słoiki.
3
Do każdego słoika włożyć koper i czosnek.
4
Napełnić ciasno słoiki ogórkami.
5
Na wierzchu ułożyć liście chrzanu.
6
Przygotować solankę, dwie łyżki soli na 1 litr wody.
7
Zalać ogórki tak, aby były zakryte, nałożyć na górę każdego słoika woreczek (w ten sposób unikniemy zardzewienia zakrętek), nałożyć zakrętkę i zakręcić słoiki.
8
Odstawić w chłodne miejsce.