Ogórki kiszone
eluchap
0
0 / 0
0
Zapasy na zimę
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ogórek
4 szt czosnek
6 szt koper ogrodowy
4 szt korzeń chrzanu
18 szt liście wiśni
18 szt liście czarnej porzeczki
3 szt papryczka chili
1 szt sól
1 szt gorczyca
Przygotowanie
1
Ogórki dokładnie umyć.
2
Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni.
3
Do słoików nalewać zalewę, zamknąć i odstawić w chłodne ciemne miejsce
4
Zalewa: Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.