Ogórki kiszone

eluchap
Ogórki kiszone

0

0 / 0

0

Zapasy na zimę

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

?

Kcal/porcja

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ogórek

4 szt czosnek

6 szt koper ogrodowy

4 szt korzeń chrzanu

18 szt liście wiśni

18 szt liście czarnej porzeczki

3 szt papryczka chili

1 szt sól

1 szt gorczyca

Przygotowanie


1

Ogórki dokładnie umyć.

2

Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni.

3

Do słoików nalewać zalewę, zamknąć i odstawić w chłodne ciemne miejsce

4

Zalewa: Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły