Ogórki kiszone

eluchap
Ogórki kiszone

0

0 / 0

Zapasy na zimę

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ogórek

4 szt. czosnek

6 szt. koper ogrodowy

4 szt. korzeń chrzanu

18 szt. liście wiśni

18 szt. liście czarnej porzeczki

3 szt. papryczka chili

1 szt. sól

1 szt. gorczyca

Przygotowanie


1

Ogórki dokładnie umyć.

2

Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni.

3

Do słoików nalewać zalewę, zamknąć i odstawić w chłodne ciemne miejsce

4

Zalewa: Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły