Odwrócone ciasto z jabłkami
decomorreno
Odwrócone ciasto z jabłkami to wyśmienity pomysł na deserowy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczne kakao, roztopione masło, świeże jabłka oraz cynamon zapewniają niepowtarzalny smak tego deserowego wypieku.
0
0 / 0
Odwrócone ciasto z jabłkami to wyśmienity pomysł na deserowy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczne kakao, roztopione masło, świeże jabłka oraz cynamon zapewniają niepowtarzalny smak tego deserowego wypieku.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
225 g mąka pszenna
30 g kakao decomorreno
100 g masło
100 g cukier puder
1 łyżecz. cynamon
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
2 szt. jajko
160 mleko
4 szt. jabłka
70 g cukier brązowy
1 łyżecz. cynamon
60 g masło roztopione
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180st.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj ze sobą brązowy cukier, roztopione masło oraz cynamon. Masę cukrową wyłóż na dno formy.
Jabłka umyj, przekrój na połówki i ułóż w formie.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
W drugiej misce połącz masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawaj po jajku, mieszając dokładnie aż masa się połączy.
Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz mleko. Powstałe kakaowe ciasto przekładamy delikatnie na wierzch jabłek.
Pieczemy w piekarniku przez około 50– 60 minut, sprawdzając patyczkiem/wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu przekładamy ciepłe ciasto na talerz/paterę, którą przykładamy na górę formy i odwracamy ciasto.