Odwrócone ciasto z jabłkami

decomorreno
Odwrócone ciasto z jabłkami

0

0 / 0

Odwrócone ciasto z jabłkami to wyśmienity pomysł na deserowy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczne kakao, roztopione masło, świeże jabłka oraz cynamon zapewniają niepowtarzalny smak tego deserowego wypieku.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

225 g mąka pszenna

30 g kakao decomorreno

100 g masło

100 g cukier puder

1 łyżecz. cynamon

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

2 szt. jajko

160 mleko

4 szt. jabłka

70 g cukier brązowy

1 łyżecz. cynamon

60 g masło roztopione

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180st.

2

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

3

Wymieszaj ze sobą brązowy cukier, roztopione masło oraz cynamon. Masę cukrową wyłóż na dno formy.

4

Jabłka umyj, przekrój na połówki i ułóż w formie.

5

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.

6

W drugiej misce połącz masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawaj po jajku, mieszając dokładnie aż masa się połączy.

7

Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz mleko. Powstałe kakaowe ciasto przekładamy delikatnie na wierzch jabłek.

8

Pieczemy w piekarniku przez około 50– 60 minut, sprawdzając patyczkiem/wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

9

Po upieczeniu przekładamy ciepłe ciasto na talerz/paterę, którą przykładamy na górę formy i odwracamy ciasto.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły