Odwrócone ciasto czekoladowe z pomarańczami

decomorreno
Odwrócone ciasto czekoladowe z pomarańczami

0

0 / 0

Pomarańcze i czekoladowy biszkopt? O tym połączeniu jeszcze nie słyszałeś! Prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością ci zasmakuje!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

25 g cukier puder

3 szt. pomarańcza

125 g masło

85 g cukier puder

125 śmietana 18%

1 szt. pomarańcza

215 g lubella mąka puszysta uniwersalna

15 g kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm papierem do pieczenia.

2

Zetnij za pomocą ostrego noża skórkę z 3 pomarańczy. Pokrój je na plastry. Na dno formy wsyp cukier puder. Ułóż plastry pomarańczy, zaczynając od środka formy.

3

Utrzyj miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym do połączenia się składników.

4

Pomarańcze dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je wraz ze śmietaną do masy jajecznej. Na koniec przesiej suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przelej na ułożone w formie plasterki pomarańczy.

5

Wyrównaj wierzch ciasta i piecz przez około 30 minut, w temperaturze 180℃, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą noża oddziel brzeg ciasta, następnie przyłóż talerz i odwróć ciasto.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły