Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe

Lubella
Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe

0

0 / 0

Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe to pyszny deser o intensywnym smaku dojrzałych bananów i karmelu. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Dzięki specjalnemu sposobowi pieczenia na wierzchu powstaje karmelizowana warstwa owoców, a samo ciasto jest miękkie i wilgotne. To szybki i efektowny wypiek, który nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego przygotowania. Idealny dla miłośników prostych i smacznych deserów.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Warstwa karmelowa

3 szt. banany

150 g cukier muscovado

80 g masło

50 ml śmietanka 30%

1 szczyp. sól

Ciasto

150 g kwaśna śmietana

300 g cukier biały

240 g mąka pszenna lubella

2.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka cynamon

0.50 łyżecz. imbir mielony

3 szt. jaja

120 g miękkie masło

Przygotowanie


1

Na patelni rozpuść masło z cukrem muscovado, szczyptą soli i śmietanką. Nie gotuj.

2

Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż banany przecięte wzdłuż na pół, ciętą stroną do dołu blachy. Polej karmelem.

3

W misce umieść wszystkie składniki ciasta. Na wolnych obrotach zmiksuj, aż masa będzie jednolita.

4

Wlej ciasto na banany i karmel i wstaw na 55-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

5

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odczekaj 10 minut.

6

Za pomocą noża oddziel brzeg ciasta od blachy, a następnie przykryj je talerzem większym od średnicy blachy i obróć do góry nogami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły