Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe

Lubella

Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe to pyszny deser o intensywnym smaku dojrzałych bananów i karmelu. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Dzięki specjalnemu sposobowi pieczenia na wierzchu powstaje karmelizowana warstwa owoców, a samo ciasto jest miękkie i wilgotne. To szybki i efektowny wypiek, który nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego przygotowania. Idealny dla miłośników prostych i smacznych deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Odwrócone ciasto bananowo-karmelowe to pyszny deser o intensywnym smaku dojrzałych bananów i karmelu. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Dzięki specjalnemu sposobowi pieczenia na wierzchu powstaje karmelizowana warstwa owoców, a samo ciasto jest miękkie i wilgotne. To szybki i efektowny wypiek, który nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego przygotowania. Idealny dla miłośników prostych i smacznych deserów.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Warstwa karmelowa
3 szt. banany
150 g cukier muscovado
80 g masło
50 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Ciasto
150 g kwaśna śmietana
300 g cukier biały
240 g mąka pszenna lubella
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka cynamon
0.50 łyżecz. imbir mielony
3 szt. jaja
120 g miękkie masło
Przygotowanie
Na patelni rozpuść masło z cukrem muscovado, szczyptą soli i śmietanką. Nie gotuj.
Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż banany przecięte wzdłuż na pół, ciętą stroną do dołu blachy. Polej karmelem.
W misce umieść wszystkie składniki ciasta. Na wolnych obrotach zmiksuj, aż masa będzie jednolita.
Wlej ciasto na banany i karmel i wstaw na 55-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odczekaj 10 minut.
Za pomocą noża oddziel brzeg ciasta od blachy, a następnie przykryj je talerzem większym od średnicy blachy i obróć do góry nogami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.