Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami
lubella
Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami to idealna propozycja na imprezę ze znajomymi. Miękki i aromatyczny chlebek to zdecydowany hit, które zniknie w mgnieniu oka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2279
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
252
gram
Tłuszcze
118
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami to idealna propozycja na imprezę ze znajomymi. Miękki i aromatyczny chlebek to zdecydowany hit, które zniknie w mgnieniu oka.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
350 g lubella mąka poznańska
190 g ciepła woda
50 g oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
7 g drożdże suche
80 g masło
4 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. świeża bazylia
0.50 łyżecz. suszone oregano
0.50 łyżecz. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1-1,5 godz.).
W międzyczasie przygotować aromatyzowane masło: miękkie masło wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, drobno posiekaną bazylią oraz ziołami.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.
Posmarować ziołowym masłem, pokroić wzdłuż na 4 części. Te zwinąć jak harmonijkę i przełożyć do podłużnej foremki (10cm x 24 cm).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Piec 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2279
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
252
gram
Tłuszcze
118
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.