Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami

lubella
Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami

0

0 / 0

Odrywany chlebek czosnkowy z ziołami to idealna propozycja na imprezę ze znajomymi. Miękki i aromatyczny chlebek to zdecydowany hit, które zniknie w mgnieniu oka.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

350 g lubella mąka poznańska

190 g ciepła woda

50 g oliwa z oliwek

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

7 g drożdże suche

80 g masło

4 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. świeża bazylia

0.50 łyżeczka suszone oregano

0.50 łyżeczka suszony rozmaryn

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1-1,5 godz.).

2

W międzyczasie przygotować aromatyzowane masło: miękkie masło wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, drobno posiekaną bazylią oraz ziołami.

3

Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.

4

Posmarować ziołowym masłem, pokroić wzdłuż na 4 części. Te zwinąć jak harmonijkę i przełożyć do podłużnej foremki (10cm x 24 cm).

5

Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

6

Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Piec 20-25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły