Ocet jabłkowy

kontakt_1

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy! Jest idealny do sałatek, marynat, a także jako dodatek do napojów oczyszczających. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym – wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i wspiera odporność – zdobył ogromną popularność wśród osób ceniących naturalne metody dbania o zdrowie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
124
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy! Jest idealny do sałatek, marynat, a także jako dodatek do napojów oczyszczających. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym – wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i wspiera odporność – zdobył ogromną popularność wśród osób ceniących naturalne metody dbania o zdrowie.
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. jabłka
4 łyżka miód
1 l woda
150 ml sok tymbark 100% jabłko
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj i pokrój na półtalarki.
Do przegotowanej wody dodaj miód oraz sok jabłkowy, wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
W dużym słoiku, o pojemności ok. 1L rozłóż jabłka, a następnie zalej zalewą.
Wierzch naczynia przykryj cienką, bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.
Pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu na ok. 4- 5 tygodni.
Gotowy ocet przelej przez sitko o drobnych oczkach do butelek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
124
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.