OCET JABŁKOWY

kontakt_1
OCET JABŁKOWY

0

0 / 0

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy!

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jabłka

4 łyżka miód

1 l woda

150 sok tymbark 100% jabłko

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj i pokrój na półtalarki. Do przegotowanej wody dodaj miód oraz sok jabłkowy, wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.

2

W dużym słoiku, o pojemności ok 1L rozłóż jabłka, a następnie zalej zalewą. Wierzch naczynia przykryj cienką, bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu na ok 4- 5 tygodni.

3

Gotowy ocet przelej przez sitko o drobnych oczkach do butelek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

124

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły