OCET JABŁKOWY
kontakt_1
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
124
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy!
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. jabłka
4 łyżka miód
1 l woda
150 sok tymbark 100% jabłko
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj i pokrój na półtalarki. Do przegotowanej wody dodaj miód oraz sok jabłkowy, wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
W dużym słoiku, o pojemności ok 1L rozłóż jabłka, a następnie zalej zalewą. Wierzch naczynia przykryj cienką, bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu na ok 4- 5 tygodni.
Gotowy ocet przelej przez sitko o drobnych oczkach do butelek.