Ocet jabłkowy

kontakt_1
Ocet jabłkowy

0

0 / 0

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, niewiele pracy i... odrobina cierpliwości. Po niespełna 5 tygodniach domowy ocet będzie gotowy! Jest idealny do sałatek, marynat, a także jako dodatek do napojów oczyszczających. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym – wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i wspiera odporność – zdobył ogromną popularność wśród osób ceniących naturalne metody dbania o zdrowie.

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jabłka

4 łyżka miód

1 l woda

150 ml sok tymbark 100% jabłko

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj i pokrój na półtalarki.

2

Do przegotowanej wody dodaj miód oraz sok jabłkowy, wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.

3

W dużym słoiku, o pojemności ok. 1L rozłóż jabłka, a następnie zalej zalewą.

4

Wierzch naczynia przykryj cienką, bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.

5

Pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu na ok. 4- 5 tygodni.

6

Gotowy ocet przelej przez sitko o drobnych oczkach do butelek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

124

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły