Ocet jabłkowy

m7
Ocet jabłkowy

0

0 / 0

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg jabłka

20 dek. cukier

1 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Jabłka umyć i pokroić na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuścić przez sokowirówkę. Miazgę włożyć do kamiennego garnka lub słoja, zalać litrem przegotowanej, wystudzonej wody.

2

Dodać 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, należy dodać również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni (kilka razy dziennie mieszać zawartość słoja).

3

Po tym czasie przefiltrować płyn przez gazę, dodać ponownie 10 dag cukru i odstawić na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły