Ocet jabłkowy

m7

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1327
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
342
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg jabłka
20 dag. cukier
1 dag. drożdże
Przygotowanie
Jabłka umyć i pokroić na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuścić przez sokowirówkę. Miazgę włożyć do kamiennego garnka lub słoja, zalać litrem przegotowanej, wystudzonej wody.
Dodać 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, należy dodać również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni (kilka razy dziennie mieszać zawartość słoja).
Po tym czasie przefiltrować płyn przez gazę, dodać ponownie 10 dag cukru i odstawić na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1327
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
342
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.