Ocet jabłkowy

m7

Chcesz zrobić domowy ocet jabłkowy? Sprawdź sprawdzony przepis krok po kroku na naturalny ocet z jabłek – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce. To idealna propozycja dla osób ceniących zdrowy styl życia, zero waste i domowe receptury.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1327
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
342
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chcesz zrobić domowy ocet jabłkowy? Sprawdź sprawdzony przepis krok po kroku na naturalny ocet z jabłek – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce. To idealna propozycja dla osób ceniących zdrowy styl życia, zero waste i domowe receptury.
3
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg jabłka
3 łyżka cukier
1 l woda
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj i usuń ogonki. Pokrój na ćwiartki lub plasterki – nie musisz obierać ani usuwać gniazd nasiennych (chyba że używasz samych odpadków – też się nadają!).
Włóż jabłka (lub resztki) do dużego słoika – mniej więcej do 3/4 wysokości.
Rozpuść cukier w przegotowanej, letniej wodzie. Zalej jabłka tak, by były całkowicie przykryte. Można dociążyć np. talerzykiem lub kamieniem fermentacyjnym, żeby nie wypływały.
Zakryj gazą lub czystą ściereczką i zabezpiecz gumką. Chodzi o to, żeby ocet „oddychał”, ale żeby nie wlatywały muszki.
Odstaw słoik w ciepłe, ciemne miejsce (ok. 20–25°C). Pierwszy etap fermentacji trwa 2–3 tygodnie – codziennie mieszaj zawartość czystą łyżką/drewnianym patyczkiem.
Po 2–3 tygodniach przecedź płyn przez gazę do czystego słoika. Wyrzuć jabłka, a sam płyn zostaw na kolejne 3–4 tygodnie.
Pozostaw słoik przykryty gazą. Gdy ocet przestanie się burzyć i wyczuwalny będzie charakterystyczny, octowy zapach – jest gotowy.
Gotowy ocet przelej do butelek z ciemnego szkła i przechowuj w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1327
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
342
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.