Ocet jabłkowy

m7
Ocet jabłkowy

0

0 / 0

Chcesz zrobić domowy ocet jabłkowy? Sprawdź sprawdzony przepis krok po kroku na naturalny ocet z jabłek – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce. To idealna propozycja dla osób ceniących zdrowy styl życia, zero waste i domowe receptury.

3

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg jabłka

3 łyżka cukier

1 l woda

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj i usuń ogonki. Pokrój na ćwiartki lub plasterki – nie musisz obierać ani usuwać gniazd nasiennych (chyba że używasz samych odpadków – też się nadają!).

2

Włóż jabłka (lub resztki) do dużego słoika – mniej więcej do 3/4 wysokości.

3

Rozpuść cukier w przegotowanej, letniej wodzie. Zalej jabłka tak, by były całkowicie przykryte. Można dociążyć np. talerzykiem lub kamieniem fermentacyjnym, żeby nie wypływały.

4

Zakryj gazą lub czystą ściereczką i zabezpiecz gumką. Chodzi o to, żeby ocet „oddychał”, ale żeby nie wlatywały muszki.

5

Odstaw słoik w ciepłe, ciemne miejsce (ok. 20–25°C). Pierwszy etap fermentacji trwa 2–3 tygodnie – codziennie mieszaj zawartość czystą łyżką/drewnianym patyczkiem.

6

Po 2–3 tygodniach przecedź płyn przez gazę do czystego słoika. Wyrzuć jabłka, a sam płyn zostaw na kolejne 3–4 tygodnie.

7

Pozostaw słoik przykryty gazą. Gdy ocet przestanie się burzyć i wyczuwalny będzie charakterystyczny, octowy zapach – jest gotowy.

8

Gotowy ocet przelej do butelek z ciemnego szkła i przechowuj w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1327

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

342

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły