Ocet jabłkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ocet jabłkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973833267.jpeg&w=3840&q=75)
Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.
0
0 / 0
Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg jabłka
20 dag. cukier
1 dag. drożdże
Przygotowanie
Jabłka umyć i pokroić na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuścić przez sokowirówkę. Miazgę włożyć do kamiennego garnka lub słoja, zalać litrem przegotowanej, wystudzonej wody.
Dodać 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, należy dodać również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni (kilka razy dziennie mieszać zawartość słoja).
Po tym czasie przefiltrować płyn przez gazę, dodać ponownie 10 dag cukru i odstawić na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu.