Nutella ze śliwek

m7

Domowa Nutella ze śliwek to idealna alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych – zdrowsza, naturalna i pełna owocowego aromatu. Przygotowywana z dojrzałych śliwek, kakao i gorzkiej czekolady, zachwyca głębokim smakiem i aksamitną konsystencją. Ten krem owocowo-czekoladowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, kanapek, owsianki czy ciast. Bez sztucznych dodatków, bez oleju palmowego – tylko naturalne składniki i prosty proces przygotowania. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych śliwek i zrobienie zapasów na zimę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3127
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
722
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowa Nutella ze śliwek to idealna alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych – zdrowsza, naturalna i pełna owocowego aromatu. Przygotowywana z dojrzałych śliwek, kakao i gorzkiej czekolady, zachwyca głębokim smakiem i aksamitną konsystencją. Ten krem owocowo-czekoladowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, kanapek, owsianki czy ciast. Bez sztucznych dodatków, bez oleju palmowego – tylko naturalne składniki i prosty proces przygotowania. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych śliwek i zrobienie zapasów na zimę.
5
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg śliwki węgierki
150 g cukier
3 łyżka kakao decomorreno
100 g gorzka czekolada
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Możesz je lekko posiekać, by szybciej się rozpadły podczas smażenia.
Przełóż śliwki do dużego garnka z grubym dnem. Gotuj je na małym ogniu przez ok. 1,5–2 godziny, mieszając co jakiś czas, aż się rozpadną i zgęstnieją.
Gdy śliwki się zredukowały, dodaj cukier, kakao i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Na końcu dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję – zmiksuj masę blenderem.
Gorącą nutellę przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Można też pasteryzować (10 minut w 90°C).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3127
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
722
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.