Nugat pistacjowy

EkspertOdKuchni
Nugat pistacjowy

0

0 / 0

Nugat pistacjowy to przysmak, który łączy w sobie smak kruchej białej czekolady, miodu, wanilii i pistacji, przez co niewątpliwie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Całość możesz serwować jako deser podczas spotkania z przyjaciółmi, jako dodatek do kawy podczas popołudniowej przerwy, a także zapakować ją jako elegancki prezent dla bliskiej osoby. To deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

200 g biała czekolada

100 g masło

100 g miód

200 g pistacje

50 g cukier puder

1 łyżka ekstrakt waniliowy

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Na początek przygotuj formę o wymiarach około 20x20 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.

2

Upraż pistacje na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste. Ostudź je, a potem posiekaj na drobne kawałki.

3

W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

4

Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i masa stanie się jednolita.

5

Dodaj ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

6

Na koniec dodaj uprażone i posiekane pistacje. Delikatnie wymieszaj, aby były równomiernie rozprowadzone w masie.

7

Gotową masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i pozostaw do stężenia w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.

8

Po stężeniu nugatu pistacjowego, wyjmij go z formy i pokrój na mniejsze kawałki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły