Nugat pistacjowy
EkspertOdKuchni
Nugat pistacjowy to przysmak, który łączy w sobie smak kruchej białej czekolady, miodu, wanilii i pistacji, przez co niewątpliwie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Całość możesz serwować jako deser podczas spotkania z przyjaciółmi, jako dodatek do kawy podczas popołudniowej przerwy, a także zapakować ją jako elegancki prezent dla bliskiej osoby. To deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nugat pistacjowy to przysmak, który łączy w sobie smak kruchej białej czekolady, miodu, wanilii i pistacji, przez co niewątpliwie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Całość możesz serwować jako deser podczas spotkania z przyjaciółmi, jako dodatek do kawy podczas popołudniowej przerwy, a także zapakować ją jako elegancki prezent dla bliskiej osoby. To deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
200 g biała czekolada
100 g masło
100 g miód
200 g pistacje
50 g cukier puder
1 łyżka ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Na początek przygotuj formę o wymiarach około 20x20 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.
Upraż pistacje na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste. Ostudź je, a potem posiekaj na drobne kawałki.
W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i masa stanie się jednolita.
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj uprażone i posiekane pistacje. Delikatnie wymieszaj, aby były równomiernie rozprowadzone w masie.
Gotową masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i pozostaw do stężenia w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
Po stężeniu nugatu pistacjowego, wyjmij go z formy i pokrój na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.