Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami
lubella
Rosół drobiowo-wołowy, wolno i długo gotowany gwarantuje smak jak u mamy, czy babci. Mini pulpeciki warzywne uzupełniają smak doskonale :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1336
kcal
Białka
116
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
Rosół drobiowo-wołowy, wolno i długo gotowany gwarantuje smak jak u mamy, czy babci. Mini pulpeciki warzywne uzupełniają smak doskonale :)
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg kurczak cały
300 g antrykot wołowy
4 l woda
3 szt. marchew
2 szt. pietruszka korzeń
1 szt. por
1 szt. cebula
0.50 szt. seler
5 szt. ziele angielskie
5 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. liść laurowy
2 szczyp. sól
200 g włoszczyzna
1 szt. bułka kajzerka
1 szt. jajko
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka mąka pszenna
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. makaron lubella 5-jajeczna nitki
Przygotowanie
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić.
Pulpeciki: Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.
Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić.
Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.