Nieziemsko smaczna zupa pomidorowa ze słonecznikiem i bazylią
magda.spalonysosw
Smaczna i zdrowa, nietypowa zupa pomidorowa.
1
5 / 4
Smaczna i zdrowa, nietypowa zupa pomidorowa.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 szt. marchewka
1 szt. seler
1 szt. pietruszka
3 łyżka ziarna słonecznika
4 łyżka śmietana 12%
1 opak. makaron lubella wstążki
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. koperek
1 szt. cebula biała
1 szt. ząbek czosnku
5 szkl. woda
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz kolorowy
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Przepuścić z czosnkiem przez praskę.
Do garnka dodać wodę, marchew, seler oraz pietruszkę. Zagotować.
Gdy warzywa stają się miękkie dodajemy cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki, przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, koprem. Gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Ugotować makaron Lubella al dente.
Zupę podawać z makaronem, z dodatkiem łyżki śmietany, prażonego słonecznika i w towarzystwie świeżych liści bazylii.