Nieziemsko smaczna zupa pomidorowa ze słonecznikiem i bazylią

magda.spalonysosw
Nieziemsko smaczna zupa pomidorowa ze słonecznikiem i bazylią

1

5 / 4

Smaczna i zdrowa, nietypowa zupa pomidorowa.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 szt. marchewka

1 szt. seler

1 szt. pietruszka

3 łyżka ziarna słonecznika

4 łyżka śmietana 12%

1 opak. makaron lubella wstążki

1 pęcz. natka pietruszki

1 pęcz. koperek

1 szt. cebula biała

1 szt. ząbek czosnku

5 szkl. woda

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz kolorowy

Przygotowanie


1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Przepuścić z czosnkiem przez praskę.

2

Do garnka dodać wodę, marchew, seler oraz pietruszkę. Zagotować.

3

Gdy warzywa stają się miękkie dodajemy cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki, przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, koprem. Gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.

4

Ugotować makaron Lubella al dente.

5

Zupę podawać z makaronem, z dodatkiem łyżki śmietany, prażonego słonecznika i w towarzystwie świeżych liści bazylii.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły