Niezawodny keks
m7
0
0 / 0
świąteczne ciacho, które oczywiście nadaje się również do kawusi. Bardzo łatwy w przygotowaniu
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka tłuszcz
25 dek. mąka pszenna
20 dek. masło
20 dek. cukier
5 dek. skórka pomarańczowa
10 dek. śliwki suszone
10 dek. orzechy włoskie
10 dek. rodzynki
Przygotowanie
Suszone owoce i rodzynki zalej wrzątkiem i po pół godzinie odcedź do wysłuszenia.
miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.
z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i dokładnie wymieszaj, aby powstało idealne i gładkie ciasto.
włącz piekarnik i ustaw 200°c.
śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta.
zamieszaj je kilka razy łyżką, a następnie dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
keksówkę o długości 24 lub 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°c, a po 45 minutach sprawdź ciasto patyczkiem. Jeżeli okaże się słuchy, wyjmij keks od razu. Jeśli nie, pozostaw do jeszcze do 15 minut (jeśli wierzch już się ładnie zrumienił, przykryj górę ciasta folią aluminiową, co zapobiegnie zbyt mocnemu zbrązowieniu).
po 10 minutach wyjmij ciasto z formy do całkowitego przestygnięcia.