Niezawodny keks

m7
Niezawodny keks

0

0 / 0

świąteczne ciacho, które oczywiście nadaje się również do kawusi. Bardzo łatwy w przygotowaniu

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka tłuszcz

25 dek. mąka pszenna

20 dek. masło

20 dek. cukier

5 dek. skórka pomarańczowa

10 dek. śliwki suszone

10 dek. orzechy włoskie

10 dek. rodzynki

Przygotowanie


1

Suszone owoce i rodzynki zalej wrzątkiem i po pół godzinie odcedź do wysłuszenia.

2

miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.

3

z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i dokładnie wymieszaj, aby powstało idealne i gładkie ciasto.

4

włącz piekarnik i ustaw 200°c.

5

śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta.

6

zamieszaj je kilka razy łyżką, a następnie dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.

7

keksówkę o długości 24 lub 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

8

po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°c, a po 45 minutach sprawdź ciasto patyczkiem. Jeżeli okaże się słuchy, wyjmij keks od razu. Jeśli nie, pozostaw do jeszcze do 15 minut (jeśli wierzch już się ładnie zrumienił, przykryj górę ciasta folią aluminiową, co zapobiegnie zbyt mocnemu zbrązowieniu).

9

po 10 minutach wyjmij ciasto z formy do całkowitego przestygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły