Niezawodne ciasto drożdżowe
m7
Niezawodne ciasto drożdżowe to przepis, który zawsze się sprawdza i wychodzi. Połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego z chrupiącą i słodką kruszonką wspaniale smakuje z mlekiem i powidłami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niezawodne ciasto drożdżowe to przepis, który zawsze się sprawdza i wychodzi. Połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego z chrupiącą i słodką kruszonką wspaniale smakuje z mlekiem i powidłami.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
0.50 kostka masło
2 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
10 dag. drożdże
10 dag. mąka pszenna tortowa
5 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, tłuszcz roztopić a mleko podgrzać. Wszystko dodać do mąki i dobrze wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz wymieszać i znów zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie wyłożyć na posmarowaną i wysypaną kaszą manną blaszkę. Posypać kruszonką, piec w temperaturze 190 st. C., około 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.