Niezawodne ciasto drożdżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Niezawodne ciasto drożdżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9155-1702058096773.jpeg&w=3840&q=75)
Niezawodne ciasto drożdżowe to przepis, który zawsze się sprawdza i wychodzi. Połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego z chrupiącą i słodką kruszonką wspaniale smakuje z mlekiem i powidłami.
0
0 / 0
Niezawodne ciasto drożdżowe to przepis, który zawsze się sprawdza i wychodzi. Połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego z chrupiącą i słodką kruszonką wspaniale smakuje z mlekiem i powidłami.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
0.50 kostka masło
2 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
10 dag. drożdże
10 dag. mąka pszenna tortowa
5 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, tłuszcz roztopić a mleko podgrzać. Wszystko dodać do mąki i dobrze wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz wymieszać i znów zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie wyłożyć na posmarowaną i wysypaną kaszą manną blaszkę. Posypać kruszonką, piec w temperaturze 190 st. C., około 40 minut.