Niezawodne ciasto drożdżowe

m7
Niezawodne ciasto drożdżowe

0

0 / 0

Niezawodne ciasto drożdżowe to przepis, który zawsze się sprawdza i wychodzi. Połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego z chrupiącą i słodką kruszonką wspaniale smakuje z mlekiem i powidłami.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 szcz. sól

0.50 kost. masło

2 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

10 dek. drożdże

10 dek. mąka pszenna tortowa

5 dek. masło

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, tłuszcz roztopić a mleko podgrzać. Wszystko dodać do mąki i dobrze wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz wymieszać i znów zostawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto urośnie wyłożyć na posmarowaną i wysypaną kaszą manną blaszkę. Posypać kruszonką, piec w temperaturze 190 st. C., około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły