Nietypowy makaron z pieczarkami

m7
Nietypowy makaron z pieczarkami

1

0 / 0

Makaron "nie dla wszystkich" ;)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 łyżecz. masło

250 g makaron fale

100 g kapusta pekińska

250 g pieczarki

2 szt. szynka drobiowa

1 szt. sos grzybowy

1 szt. sól

1 szt. pieprz

Przygotowanie


1

Szynkę kroimy w drobną kostkę.

2

Smażymy ją na rozgrzanej łyżeczce masła.

3

Myjemy liście kapusty pekińskiej, osuszamy, odkrajamy tą białą część i kroimy pozostałą część liścia w cienkie paseczki, jeśli są to duże liście najlepiej je jeszcze przeciąć na pół.

4

Gdy szynka się zarumieni dorzucamy kapustę i dusimy przez ok 3min na małym ogniu.

5

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

Nastawiamy garnek z wodą na makaron.

7

Sos pieczarkowy przyrządzamy wg opisu na opakowaniu.

8

Ciepły wlewamy do kapusty i szynki.

9

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.

10

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pieczarki i przykrywamy na minutę by się trochę poddusiły.

11

Należy je przemieszać i również lekko doprawić (przeważnie sosy z torebki są słone więc z solą trzeba uważać by nie przedobrzyć), dalej dusić.

12

Gdy już będą miękkie ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda odparuje.

13

Do pieczarek wlewamy sos, chwilę podgrzewamy razem.

14

Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron, najlepiej wstążki.

15

Gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.

16

Sos najlepiej podgrzewać pod przykryciem dopóki nie mamy gotowego makaronu.

17

Całość podawać na ciepło.

18

Przed podaniem posypać każdą porcję pokrojonym w kostkę pomidorem. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

378

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły