Nietypowy makaron z pieczarkami
m7
Makaron "nie dla wszystkich" ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron "nie dla wszystkich" ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 łyżecz. masło
250 g makaron fale
100 g kapusta pekińska
250 g pieczarki
2 szt. szynka drobiowa
1 szt. sos grzybowy
1 szt. sól
1 szt. pieprz
Przygotowanie
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Smażymy ją na rozgrzanej łyżeczce masła.
Myjemy liście kapusty pekińskiej, osuszamy, odkrajamy tą białą część i kroimy pozostałą część liścia w cienkie paseczki, jeśli są to duże liście najlepiej je jeszcze przeciąć na pół.
Gdy szynka się zarumieni dorzucamy kapustę i dusimy przez ok 3min na małym ogniu.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nastawiamy garnek z wodą na makaron.
Sos pieczarkowy przyrządzamy wg opisu na opakowaniu.
Ciepły wlewamy do kapusty i szynki.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pieczarki i przykrywamy na minutę by się trochę poddusiły.
Należy je przemieszać i również lekko doprawić (przeważnie sosy z torebki są słone więc z solą trzeba uważać by nie przedobrzyć), dalej dusić.
Gdy już będą miękkie ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda odparuje.
Do pieczarek wlewamy sos, chwilę podgrzewamy razem.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron, najlepiej wstążki.
Gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.
Sos najlepiej podgrzewać pod przykryciem dopóki nie mamy gotowego makaronu.
Całość podawać na ciepło.
Przed podaniem posypać każdą porcję pokrojonym w kostkę pomidorem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.