Nieoczywiste mufinki

Dudek.anna.maria
Nieoczywiste mufinki

0

0 / 0

Diabelsko pyszne, mocno kakaowe mufinki z nieoczywistym składnikiem. Takim deserem zgrzeszy każdy łasuch.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka kakao decomorreno

0.75 szkl. cukier trzcinowy

4 łyżka jogurt grecki

2 łyżka olej

2 szt. jaja l

2.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. burak

500 śmietanka kremowa 30%

250 g serek mascarpone

3 łyżka cukier puder

1 opak. cukier waniliowy

1 szt. sok z limonki

Przygotowanie


1

Buraki ugotować, wystudzic i zblendować. Wymieszać z jajkami, olejem i jogurtem greckim. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę Lubella, kakao Decomoreno, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.

2

Do miski z suchymi składnikami przełożyć mieszankę składników mokrych. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Konsystencja masy jest dość gęsta. W razie potrzeby dodać nieco jogurtu.

3

Do formy na mufinki włożyć papilotki. Napełnić je masą. Wstawić do piekarnika. Piec 25 min w 175 stopniach Celsjusza. Wystudzić.

4

Podczas pieczenia muffinek przygotować krem. Wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone. Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier waniliowy i cukier puder, sok z limonki, zmiksować. Dodawać po łyżce serka mascarpone dalej miksując.

5

Po wystudzeniu mufinek, udekorować je za pomocą rękawa cukierniczego przygotowanym kremem oraz świeżymi kwiatami np. margaretkami.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły