Nieoczywiste mufinki
Dudek.anna.maria
Diabelsko pyszne, mocno kakaowe mufinki z nieoczywistym składnikiem. Takim deserem zgrzeszy każdy łasuch.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
386
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Diabelsko pyszne, mocno kakaowe mufinki z nieoczywistym składnikiem. Takim deserem zgrzeszy każdy łasuch.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka kakao decomorreno
0.75 szkl. cukier trzcinowy
4 łyżka jogurt grecki
2 łyżka olej
2 szt. jaja l
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. burak
500 śmietanka kremowa 30%
250 g serek mascarpone
3 łyżka cukier puder
1 opak. cukier waniliowy
1 szt. sok z limonki
Przygotowanie
Buraki ugotować, wystudzic i zblendować. Wymieszać z jajkami, olejem i jogurtem greckim. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę Lubella, kakao Decomoreno, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.
Do miski z suchymi składnikami przełożyć mieszankę składników mokrych. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Konsystencja masy jest dość gęsta. W razie potrzeby dodać nieco jogurtu.
Do formy na mufinki włożyć papilotki. Napełnić je masą. Wstawić do piekarnika. Piec 25 min w 175 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Podczas pieczenia muffinek przygotować krem. Wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone. Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier waniliowy i cukier puder, sok z limonki, zmiksować. Dodawać po łyżce serka mascarpone dalej miksując.
Po wystudzeniu mufinek, udekorować je za pomocą rękawa cukierniczego przygotowanym kremem oraz świeżymi kwiatami np. margaretkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
386
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.