Nieoczywiste mufinki
Dudek.anna.maria
Diabelsko pyszne, mocno kakaowe mufinki z nieoczywistym składnikiem. Takim deserem zgrzeszy każdy łasuch.
0
0 / 0
Diabelsko pyszne, mocno kakaowe mufinki z nieoczywistym składnikiem. Takim deserem zgrzeszy każdy łasuch.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka kakao decomorreno
0.75 szkl. cukier trzcinowy
4 łyżka jogurt grecki
2 łyżka olej
2 szt. jaja l
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. burak
500 śmietanka kremowa 30%
250 g serek mascarpone
3 łyżka cukier puder
1 opak. cukier waniliowy
1 szt. sok z limonki
Przygotowanie
Buraki ugotować, wystudzic i zblendować. Wymieszać z jajkami, olejem i jogurtem greckim. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę Lubella, kakao Decomoreno, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.
Do miski z suchymi składnikami przełożyć mieszankę składników mokrych. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Konsystencja masy jest dość gęsta. W razie potrzeby dodać nieco jogurtu.
Do formy na mufinki włożyć papilotki. Napełnić je masą. Wstawić do piekarnika. Piec 25 min w 175 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Podczas pieczenia muffinek przygotować krem. Wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone. Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier waniliowy i cukier puder, sok z limonki, zmiksować. Dodawać po łyżce serka mascarpone dalej miksując.
Po wystudzeniu mufinek, udekorować je za pomocą rękawa cukierniczego przygotowanym kremem oraz świeżymi kwiatami np. margaretkami.