Niebiańskie szaszłyczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
konkurs
![Niebiańskie szaszłyczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975823138.jpeg&w=3840&q=75)
Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.
1
0 / 0
Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. łowicz sos boloński
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula czerwona
1 szt. zielona salata
1 szt. grzyby marynowane
400 g pierś z kurczaka
300 g wędzony boczek
1 łyżka oliwa z oliwek
100 g pestki dyni
50 g sezam
5 szt. pomarańcze
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w sosie bolońskim z pieprzem i solą.
Wędzony boczek pokroić w grube plastry i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia się.
Po godzinie marynowania kurczaka usmażyć na oliwie.
Warzywa pokroić, papryki w paski, a cebulę w grubsze plastry. Połowę papryki zostawić. Umyta zieloną sałatę pokroić. Kilka liści odłożyć.
Na wykałaczkę nabijać przygotowane składniki. Włożyć gotowe szaszłyki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut.
Słoneczniki i pestki dyni uprażyć.
Do miski wsypać pokrojoną sałatę, paprykę oraz połowę uprażonych ziaren.
Po wyjęciu z piekarnika szaszłyki należy położyć na liściach sałaty i na końcówki wykałaczek nałożyć marynowane grzybki. Całość należy posypać uprażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz sezamem.
Szaszłyki należy podawać z sałatką i sokiem z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.