Niebiańskie szaszłyczki

konkurs
Niebiańskie szaszłyczki

0

0 / 0

Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. łowicz sos boloński

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula czerwona

1 szt. zielona salata

1 szt. grzyby marynowane

400 g pierś z kurczaka

300 g wędzony boczek

1 łyżka oliwa z oliwek

100 g pestki dyni

50 g sezam

5 szt. pomarańcze

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w sosie bolońskim z pieprzem i solą.

2

Wędzony boczek pokroić w grube plastry i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia się.

3

Po godzinie marynowania kurczaka usmażyć na oliwie.

4

Warzywa pokroić, papryki w paski, a cebulę w grubsze plastry. Połowę papryki zostawić. Umyta zieloną sałatę pokroić. Kilka liści odłożyć.

5

Na wykałaczkę nabijać przygotowane składniki. Włożyć gotowe szaszłyki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut.

6

Słoneczniki i pestki dyni uprażyć.

7

Do miski wsypać pokrojoną sałatę, paprykę oraz połowę uprażonych ziaren.

8

Po wyjęciu z piekarnika szaszłyki należy położyć na liściach sałaty i na końcówki wykałaczek nałożyć marynowane grzybki. Całość należy posypać uprażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz sezamem.

9

Szaszłyki należy podawać z sałatką i sokiem z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły