Niebiańskie szaszłyczki

konkurs
Niebiańskie szaszłyczki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. łowicz sos boloński

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula czerwona

1 szt. zielona salata

1 szt. grzyby marynowane

400 g pierś z kurczaka

300 g wędzony boczek

1 łyżka oliwa z oliwek

100 g pestki dyni

50 g sezam

5 szt. pomarańcze

Przygotowanie


Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w sosie bolońskim z pieprzem i solą.

Wędzony boczek pokroić w grube plastry i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia się.

Po godzinie marynowania kurczaka usmażyć na oliwie.

Warzywa pokroić, papryki w paski, a cebulę w grubsze plastry. Połowę papryki zostawić. Umyta zieloną sałatę pokroić. Kilka liści odłożyć.

Na wykałaczkę nabijać przygotowane składniki. Włożyć gotowe szaszłyki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut.

Słoneczniki i pestki dyni uprażyć.

Do miski wsypać pokrojoną sałatę, paprykę oraz połowę uprażonych ziaren.

Po wyjęciu z piekarnika szaszłyki należy położyć na liściach sałaty i na końcówki wykałaczek nałożyć marynowane grzybki. Całość należy posypać uprażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz sezamem.

Szaszłyki należy podawać z sałatką i sokiem z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1549

kcal

Białka

100

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

77

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły