Niebiańskie szaszłyczki
konkurs
Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1549
kcal
Białka
100
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Niebiańskie szaszłyczki to pyszna propozycja na danie główne z warzywami i owocami oraz mięsem.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. łowicz sos boloński
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula czerwona
1 szt. zielona salata
1 szt. grzyby marynowane
400 g pierś z kurczaka
300 g wędzony boczek
1 łyżka oliwa z oliwek
100 g pestki dyni
50 g sezam
5 szt. pomarańcze
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w sosie bolońskim z pieprzem i solą.
Wędzony boczek pokroić w grube plastry i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia się.
Po godzinie marynowania kurczaka usmażyć na oliwie.
Warzywa pokroić, papryki w paski, a cebulę w grubsze plastry. Połowę papryki zostawić. Umyta zieloną sałatę pokroić. Kilka liści odłożyć.
Na wykałaczkę nabijać przygotowane składniki. Włożyć gotowe szaszłyki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut.
Słoneczniki i pestki dyni uprażyć.
Do miski wsypać pokrojoną sałatę, paprykę oraz połowę uprażonych ziaren.
Po wyjęciu z piekarnika szaszłyki należy położyć na liściach sałaty i na końcówki wykałaczek nałożyć marynowane grzybki. Całość należy posypać uprażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz sezamem.
Szaszłyki należy podawać z sałatką i sokiem z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1549
kcal
Białka
100
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.