Niebiański placek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Niebiański placek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151751.jpeg&w=3840&q=75)
Odkryłam ten placek na weselu kuzynki, wzięłam od kucharki przepis, gdyż jest przepyszny
1
0 / 0
Odkryłam ten placek na weselu kuzynki, wzięłam od kucharki przepis, gdyż jest przepyszny
16
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
0.50 kg mąka krupczatka lubella
0.75 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. sok z cytryny
1 kostka margaryna zwykła
1 kostka masło
0.25 kostka masło
0.50 szkl. cukier puder
1 szkl. mleko
3 szt. żółtko
2 łyżka kakao decomorreno
7 łyżka cukier
7 łyżka woda
20 dag. cukier
10 dag. cukier puder
25 dag. orzechy zmielone
Przygotowanie
Ciasto - zarobić ciasto i upiec dwa placki
Masa z jabłek - jabłka zatrzeć, zasmażyć z cukrem i sokiem z cytryny i przełożyć placki
Masa orzechowa - do gotującego sie mleka wrzucić orzechy. Gdy zgęstnieją wystudzić i dodać zmiksowane masło i puder. Mase nałożyć na przełożony masą jabłkową placek.
Polewa - wodę z cukrem zagotować, dodać masło i kakao, polać masę orzechową