Neapolitański makaron w nowoczesnym stylu
zuzanka1994
Oryginalny, czarny makaron w połączeniu z pysznym, pomidorowym sosem pełnym warzyw, czyli kuchnia śródziemnomorska w nowoczesnym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Oryginalny, czarny makaron w połączeniu z pysznym, pomidorowym sosem pełnym warzyw, czyli kuchnia śródziemnomorska w nowoczesnym wydaniu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. sos neapolitański łowicz
2 szt. pomidory malinowe
1 szkl. pomidorki koktajlowe
0.50 szkl. oliwki czarne
2 łyżka kapary
1 szt. cukinia
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka świeża bazylia
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
250 g makaron czarny
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory malinowe sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cukinię i paprykę, chwilę podsmażyć.
Do warzyw dodać pokrojone pomidory, oliwki, kapary, posiekane listki bazylii oraz Sos Neapolitański Łowicz, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć pokrywkę, dodać pomidorki koktajlowe i gotować dodatkowe kilka minut dla zagęszczenia sosu.
Na talerze wyłożyć makaron i polać przygotowanym sosem. Podawać posypane świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.