Neapolitański makaron w nowoczesnym stylu

zuzanka1994
Neapolitański makaron w nowoczesnym stylu

0

0 / 0

Oryginalny, czarny makaron w połączeniu z pysznym, pomidorowym sosem pełnym warzyw, czyli kuchnia śródziemnomorska w nowoczesnym wydaniu.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos neapolitański łowicz

2 szt. pomidory malinowe

1 szkl. pomidorki koktajlowe

0.50 szkl. oliwki czarne

2 łyżka kapary

1 szt. cukinia

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka świeża bazylia

1 szczyp. sól, pieprz

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

250 g makaron czarny

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory malinowe sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić.

3

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cukinię i paprykę, chwilę podsmażyć.

4

Do warzyw dodać pokrojone pomidory, oliwki, kapary, posiekane listki bazylii oraz Sos Neapolitański Łowicz, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.

5

Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć pokrywkę, dodać pomidorki koktajlowe i gotować dodatkowe kilka minut dla zagęszczenia sosu.

6

Na talerze wyłożyć makaron i polać przygotowanym sosem. Podawać posypane świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

653

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły