Naturesy z hummusem
lubella
Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować m.in. wyjątkowych paluszków czosnkowo-ziołowych Lubella Natures, szynki parmeńskiej oraz ciecierzycy będącej podstawą hummusu. Wystarczy poświęcić jedynie 15 minut!
0
3 / 2
Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować m.in. wyjątkowych paluszków czosnkowo-ziołowych Lubella Natures, szynki parmeńskiej oraz ciecierzycy będącej podstawą hummusu. Wystarczy poświęcić jedynie 15 minut!
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
70 g paluszki czosnkowo-ziołowe lubella natures
7 plast. szynka parmeńska
1 szkl. ciecierzyca
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. liść laurowy
150 woda
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. sok z cytryny
1 szcz. sól
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ciecierzycę przepłukaj, zalej zimną wodą (woda musi przykryć ciecierzycę minimum dwukrotnie), dodaj do wody 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i mocz przez minimum 12 godzin. Cieciorka podwoi swoją objętość.
Po namoczeniu przelej cieciorkę bieżącą wodą, zalej świeżą wodą, dodaj 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i liść laurowy. Nie dodawaj soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości przez około 1,5 godziny. Pianę, która pojawi się podczas gotowania usuwaj łyżką.
Ugotowaną ciecierzycę odcedź na sitku, usuń liść laurowy i zostaw do ostudzenia. Następnie przełóż do blendera, dodaj oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i troszkę wody. Miksuj na gładką pastę, dodając stopniowo wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji hummusu.
Pastę przełóż do małych miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Paluszki Lubella Natures zawiń w plastry szynki parmeńskiej. Podawaj z hummusem.