Naturesy z hummusem

lubella
Naturesy z hummusem

Średnia 3 / 2

Oceń!

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować m.in. wyjątkowych paluszków czosnkowo-ziołowych Lubella Natures, szynki parmeńskiej oraz ciecierzycy będącej podstawą hummusu. Wystarczy poświęcić jedynie 15 minut!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

70 g paluszki czosnkowo-ziołowe lubella natures

7 plaster szynka parmeńska

1 szkl. ciecierzyca

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

3 szt. ząbek czosnku

1 szt. liść laurowy

150 woda

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. sok z cytryny

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


Ciecierzycę przepłukaj, zalej zimną wodą (woda musi przykryć ciecierzycę minimum dwukrotnie), dodaj do wody 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i mocz przez minimum 12 godzin. Cieciorka podwoi swoją objętość.

Po namoczeniu przelej cieciorkę bieżącą wodą, zalej świeżą wodą, dodaj 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i liść laurowy. Nie dodawaj soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości przez około 1,5 godziny. Pianę, która pojawi się podczas gotowania usuwaj łyżką.

Ugotowaną ciecierzycę odcedź na sitku, usuń liść laurowy i zostaw do ostudzenia. Następnie przełóż do blendera, dodaj oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i troszkę wody. Miksuj na gładką pastę, dodając stopniowo wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji hummusu.

Pastę przełóż do małych miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Paluszki Lubella Natures zawiń w plastry szynki parmeńskiej. Podawaj z hummusem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

481

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły