Naturesy z hummusem

lubella
Naturesy z hummusem

0

3 / 2

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować m.in. wyjątkowych paluszków czosnkowo-ziołowych Lubella Natures, szynki parmeńskiej oraz ciecierzycy będącej podstawą hummusu. Wystarczy poświęcić jedynie 15 minut!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

70 g paluszki czosnkowo-ziołowe lubella natures

7 plast. szynka parmeńska

1 szkl. ciecierzyca

1.50 łyżeczka soda oczyszczona

3 szt. ząbek czosnku

1 szt. liść laurowy

150 woda

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. sok z cytryny

1 szcz. sól

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ciecierzycę przepłukaj, zalej zimną wodą (woda musi przykryć ciecierzycę minimum dwukrotnie), dodaj do wody 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i mocz przez minimum 12 godzin. Cieciorka podwoi swoją objętość.

2

Po namoczeniu przelej cieciorkę bieżącą wodą, zalej świeżą wodą, dodaj 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i liść laurowy. Nie dodawaj soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości przez około 1,5 godziny. Pianę, która pojawi się podczas gotowania usuwaj łyżką.

3

Ugotowaną ciecierzycę odcedź na sitku, usuń liść laurowy i zostaw do ostudzenia. Następnie przełóż do blendera, dodaj oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i troszkę wody. Miksuj na gładką pastę, dodając stopniowo wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji hummusu.

4

Pastę przełóż do małych miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Paluszki Lubella Natures zawiń w plastry szynki parmeńskiej. Podawaj z hummusem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły