Napoleonka proteinowa

EkspertOdKuchni
Napoleonka proteinowa

0

0 / 0

Uwielbiasz klasyczną napoleonkę, ale szukasz zdrowszej wersji? Wypróbuj napoleonkę proteinową – fit deser, który łączy kremową konsystencję, delikatne ciasto i solidną dawkę białka! To lekka, a jednocześnie sycąca wersja kultowego ciastka, która świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę i aktywny styl życia. Połączenie kruchego spodu i budyniu z dodatkiem odżywki białkowej i masła orzechowego to doskonała propozycja na deser, przekąskę po treningu lub zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Smacznego!

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

16 szt. herbatniki

600 ml mleko

2 opak. budyń waniliowy

50 g masło orzechowe

50 g odżywka białkowa

5 g żelatyna

Przygotowanie


1

Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki na spodzie jeden obok drugiego.

2

Odlać szklankę mleka i wymieszać z nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Kiedy zacznie się gotować, wlać rozmieszany budyń i energicznie zamieszać. Gotować aż zgęstnieje.

3

Odstawić budyń na chwilę, aby przestygł. Następnie dodać masło orzechowe, odżywkę białkową i rozpuszczoną żelatynę. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

4

Wlać masę budyniową do foremki.

5

Na wierzchu napoleonki ułożyć herbatniki.

6

Wstawić deser do lodówki na kilka godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły