Napoleonka proteinowa

EkspertOdKuchni

Uwielbiasz klasyczną napoleonkę, ale szukasz zdrowszej wersji? Wypróbuj napoleonkę proteinową – fit deser, który łączy kremową konsystencję, delikatne ciasto i solidną dawkę białka! To lekka, a jednocześnie sycąca wersja kultowego ciastka, która świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę i aktywny styl życia. Połączenie kruchego spodu i budyniu z dodatkiem odżywki białkowej i masła orzechowego to doskonała propozycja na deser, przekąskę po treningu lub zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiasz klasyczną napoleonkę, ale szukasz zdrowszej wersji? Wypróbuj napoleonkę proteinową – fit deser, który łączy kremową konsystencję, delikatne ciasto i solidną dawkę białka! To lekka, a jednocześnie sycąca wersja kultowego ciastka, która świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę i aktywny styl życia. Połączenie kruchego spodu i budyniu z dodatkiem odżywki białkowej i masła orzechowego to doskonała propozycja na deser, przekąskę po treningu lub zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Smacznego!
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
16 szt. herbatniki
600 ml mleko
2 opak. budyń waniliowy
50 g masło orzechowe
50 g odżywka białkowa
5 g żelatyna
Przygotowanie
Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki na spodzie jeden obok drugiego.
Odlać szklankę mleka i wymieszać z nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Kiedy zacznie się gotować, wlać rozmieszany budyń i energicznie zamieszać. Gotować aż zgęstnieje.
Odstawić budyń na chwilę, aby przestygł. Następnie dodać masło orzechowe, odżywkę białkową i rozpuszczoną żelatynę. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Wlać masę budyniową do foremki.
Na wierzchu napoleonki ułożyć herbatniki.
Wstawić deser do lodówki na kilka godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.