Napoleonka klasycznie

m7

Pyszne ciacho, które wszyscy znają i do którego nie trzeba zachęcać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciacho, które wszyscy znają i do którego nie trzeba zachęcać.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ocet
1 kostka margaryna zwykła
1 l mleko
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat waniliowy
4 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka mąka ziemniaczana
25 dag. cukier
40 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Z maki jajka, wody, octu i soli zagnieść ciasto.
rozwałkować na kwadrat i posypać pokrojona na kawałki margaryną.
zwinąć w kopertę, rozwałkować i znów złożyć w kopertę, a następnie schować na pół godziny do lodówki.
wyjąć ciasto i rozwałkować. Znowu złożyć i schłodzić i tak 3 razy.
podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować każdą część do wielkości blaszki.
ciasto włożyć do blaszki, ponakłuwać widelcem i posmarować wodą. Piec każdą warstwę osobno w 180 stopniach przez jakieś 15-20 minut.
cukier wymieszać z mąkami, wlać rozmącone jajka z żółtkami i połączyć.
mleko zagotować, wlać cukier z jajami i stale mieszając, gotować, aż powstanie gęsty krem. Wymieszać z aromatem.
przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.