Napoleonka klasycznie

m7
Napoleonka klasycznie

0

0 / 0

Pyszne ciacho, które wszyscy znają i do którego nie trzeba zachęcać.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka ocet

1 kost. margaryna zwykła

1 l mleko

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. aromat waniliowy

4 łyżka mąka pszenna tortowa

4 łyżka mąka ziemniaczana

25 dek. cukier

40 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Z maki jajka, wody, octu i soli zagnieść ciasto.

2

rozwałkować na kwadrat i posypać pokrojona na kawałki margaryną.

3

zwinąć w kopertę, rozwałkować i znów złożyć w kopertę, a następnie schować na pół godziny do lodówki.

4

wyjąć ciasto i rozwałkować. Znowu złożyć i schłodzić i tak 3 razy.

5

podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować każdą część do wielkości blaszki.

6

ciasto włożyć do blaszki, ponakłuwać widelcem i posmarować wodą. Piec każdą warstwę osobno w 180 stopniach przez jakieś 15-20 minut.

7

cukier wymieszać z mąkami, wlać rozmącone jajka z żółtkami i połączyć.

8

mleko zagotować, wlać cukier z jajami i stale mieszając, gotować, aż powstanie gęsty krem. Wymieszać z aromatem.

9

przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły