Napoleonka inaczej

m7
Napoleonka inaczej

0

0 / 0

Napoleonka w zmodyfikowanej wersji jest równie pyszna - z domowym budyniem i herbatnikami.. A do tego jest bez pieczenia.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 mleko

1 kostka margaryna zwykła

200 g herbatniki

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

3 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. polewa czekoladowa

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Połowę mleka zagotować z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym.

2

Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką, dodać do mleka zagotowanego z margaryną.

3

Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

4

Herbatniki ułożyć na blasze.

5

Na to wylać ciepły, lecz nie gorący krem. Na górę ułożyć resztę herbatników.

6

Przygotować polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu.

7

Polać nią wierzch ciasta.

8

Można posypać wiórkami kokosowymi.

9

Odstawić do zastygnięcia.

10

Przed podaniem schłodzić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

395

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły