Example thumb
0

Składniki

1 Kostka
margaryna
1 Litr
mleko
2 Szklanki
mąka krupczatka
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.5 Szklanki
śmietana 18%
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C.
  2. Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać.
  3. Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.
  4. Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.

Opis

Wspaniały smak ciasta.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!