0

Składniki

1 Kostka
margaryna
1 Litr
mleko
2 Szklanki
mąka krupczatka
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.5 Szklanki
śmietana 18%
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C.
  2. Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać.
  3. Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.
  4. Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.

Opis

Wspaniały smak ciasta.

Podobne przepisy

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki Babuni

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki Babuni

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!