Napoleonka

m7
Napoleonka

0

0 / 0

Wspaniały smak ciasta.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kost. margaryna

1 l mleko

2 szkl. mąka krupczatka lubella

1 szkl. cukier

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. śmietana 18%

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C.

2

Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać.

3

Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.

4

Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły