Napoleonka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Napoleonka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976551320.jpeg&w=3840&q=75)
Wspaniały smak ciasta.
0
0 / 0
Wspaniały smak ciasta.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kostka margaryna
1 l mleko
2 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szkl. cukier
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. śmietana 18%
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C.
Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać.
Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.
Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.