Napoleonka

Lubella
Napoleonka

0

0 / 0

Domowa napoleonka, znana również jako kremówka, to klasyczny deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować perfekcyjne ciasto – z chrupiącymi warstwami delikatnego ciasta francuskiego i aksamitnym, waniliowym kremem budyniowym, który idealnie współgra z jego strukturą. To doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych wypieków o wyjątkowym smaku i prostej formie.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 opak. ciasto francuskie

750 ml mleko

150 g cukier

2 łyżecz. cukier wanilinowy

4 szt. żółtka

100 g masło

50 g mąka pszenna lubella

30 g skrobia ziemniaczana

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).

2

Ciasto francuskie rozwiń, nakłuj widelcem i piecz przez 15–20 minut, aż będzie złociste i chrupiące.

3

Po ostudzeniu jeden płat zostaw cały, a drugi możesz lekko pokruszyć lub pokroić na kwadraty.

4

W 250 ml mleka roztrzep żółtka z mąką i cukrem waniliowym (lub wanilią).

5

Pozostałe mleko (500 ml) zagotuj z cukrem i masłem.

6

Gdy mleko zacznie się gotować, wlej powoli mieszankę z żółtkami, cały czas mieszając trzepaczką.

7

Gotuj do zgęstnienia, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj folią (żeby nie zrobił się kożuch) i ostudź.

8

Na jednym upieczonym blacie ciasta rozsmaruj zimny krem budyniowy.

9

Na wierzch połóż drugi blat (pokruszony lub cały – wedle uznania).

10

Posyp wierzch cukrem pudrem.

11

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

737

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły