Napoleonka

m7
Napoleonka

0

0 / 0

Napoleonka

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kost. margaryna zwykła

1 l mleko

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. śmietana

Przygotowanie


1

1.Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

2

2.Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku.

3

3. Czynność powtórzyć 3 razy.

4

4. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką.

5

5.Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.

6

6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

7

7.Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem.

8

8. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

9

9.Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

10

10.Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły