Napoleonka
m7
Napoleonka
0
0 / 0
Napoleonka
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kostka margaryna zwykła
1 l mleko
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
1.Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
2.Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku.
3. Czynność powtórzyć 3 razy.
4. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką.
5.Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.
7.Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem.
8. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
9.Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
10.Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.