Napój kakaowo - karmelowy
kakaowiec
2
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
40 g kakao decomorreno
200 g cukier puder
90 g masło
125 śmietana 36%
1 łyżecz. sól
250 mleko 2%
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. kakao decomorreno
1 szt. śmietana 36%
Przygotowanie
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i stawiamy na średnim ogniu. Grube dno zabezpieczy nam karmel przed przypaleniem. Mieszamy cukier przez cały czas aż do całkowitego roztopienia. Do mieszania potrzebujemy drewnianej lub innej łyżki odpornej na wysoką temperaturę. Cukier będzie początkowo tworzył grudki, z czasem przekształci się w przejrzystą, bursztynową ciecz. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodajemy do niego masło, pokrojone w kostkę. Na powierzchni utworzą się bańki, dlatego trzeba zachować ostrożność. Mieszamy przez 2-3 minuty, do połączenia składników. Następnie powoli wlewamy śmietankę i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól. Przelewamy do 2 małych słoiczków. Do jednego z nich dodajemy 40 g surowego kakao. W ten sposób powstały dwa rodzaje solonego karmelu.Karmele możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
Przygotowujemy kakao do picia. Wsypujemy 1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę cukru kryształu do naczynia. Dokładnie mieszamy z niewielką ilością wody, a następnie dodajemy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Brzegi szklanki, w której będziemy podawać napój, smarujemy naprzemiennie karmelem solonym i kakaowym. Wlewamy ciepłe kakao. Dekorujemy bitą śmietaną i kolejną porcją karmelu.