Napar z zielonej herbaty z pomarańczą i miętą

EkspertOdKuchni
Napar z zielonej herbaty z pomarańczą i miętą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Napar z zielonej herbaty z pomarańczą i miętą to łatwy do przygotowania napój, który dobrze sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Stanowi świetną alternatywę dla klasycznej herbaty, szczególnie jeśli lubisz owocowe smaki. To pyszny napój na co dzień, który można przygotować w kilka minut i bez trudu dopasować do własnych upodobań – np. regulując ilość miodu lub dodając ulubione dodatki.

6

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżecz. zielona herbata

500 ml gorąca woda

100 ml świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

0.50 szt. pomarańcza

1 łyżecz. miód

1 pęcz. świeża mięta

Przygotowanie


Zagotuj wodę i odstaw na 2–3 minuty, aby osiągnęła ok. 80°C.

Zaparz zieloną herbatę w czajniczku lub dzbanku przez 3–4 minuty, następnie odcedź liście lub wyjmij saszetki.

Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do herbaty.

Krok 3

Gdy napar lekko przestygnie (ok. 60°C), dodaj miód, by zachować jego właściwości.

Wrzuć plasterki pomarańczy i listki mięty.

Porada:  

Ten napar świetnie smakuje również schłodzony — wystarczy dodać kostki lodu i podawać jako orzeźwiającą ice tea.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły