Nalewka z kwiatów czarnego bzu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Nalewka z kwiatów czarnego bzu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976956040.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.
1
0 / 0
Polecam ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg cukier
1 l woda
25 szt. kwiaty czarnego bzu
2 szt. limonka
Przygotowanie
Zagotować syrop z 1 litra wody z cukrem, ostudzić i zalać nim kwiaty bzu. Kwiaty bzu muszą być świeżo zerwane, najlepiej z dala od drogi, bo nie wolno ich płukać. Kwiaty rwać delikatnie, aby nie otrzepać pyłku. Słój z kwiatami przykryć płótnem( nie zakręcać) i trzymać w chłodnym mijescu około 5 dni( uważać, aby syrop nie zaczął fermentować). Po 5 dniach syrop przecedzić dorzucić pokrojone w talarki limonki(bez skórki)i zalać spirytusem. Trzymać około 3 tygodni. Następnie nalewkę przecedzić jeszcze raz, najlepiej przez płótno i zlać do butelek. Powinna jeszcze postać kilka dni.