Nalewka z kwiatów czarnego bzu

m7
Nalewka z kwiatów czarnego bzu

1

0 / 0

Polecam ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 kg cukier

1 l woda

25 szt. kwiaty czarnego bzu

2 szt. limonka

Przygotowanie


1

Zagotować syrop z 1 litra wody z cukrem, ostudzić i zalać nim kwiaty bzu. Kwiaty bzu muszą być świeżo zerwane, najlepiej z dala od drogi, bo nie wolno ich płukać. Kwiaty rwać delikatnie, aby nie otrzepać pyłku. Słój z kwiatami przykryć płótnem( nie zakręcać) i trzymać w chłodnym mijescu około 5 dni( uważać, aby syrop nie zaczął fermentować). Po 5 dniach syrop przecedzić dorzucić pokrojone w talarki limonki(bez skórki)i zalać spirytusem. Trzymać około 3 tygodni. Następnie nalewkę przecedzić jeszcze raz, najlepiej przez płótno i zlać do butelek. Powinna jeszcze postać kilka dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

176

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły