Nalewka z kaliny
m7
Nalewka jesienna z kaliny.
0
0 / 0
Nalewka jesienna z kaliny.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
350 whisky
1 szcz. kardamon
1 szkl. woda
0.50 szkl. kalina
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
1
Poczekać aż pierwsze przymrozki zetną owoce kaliny i dopiero wówczas zrywać. Zalać wodą dodać cukier i zagotować. Odstawić na 1/2 godziny a potem zagotować jeszcze raz - pogotować około 5 minut i odstawić do ostudzenia. Nie przejmować się specyficznym zapachem. Po ostudzeniu zalać whisky i dorzucić odrobinę - na czubku łyżeczki kardamonu. Trzymać w chłodnym miejscu około 6 tygodni. Przecedzić przez płótno i zlać do butelki.